Työuran suunnittelu on tärkeä työelämätaito, olet sitten eteenpäin pyrkivä uratykki tai pikemminkin sivusuunnassa työelämässä liikkuva asiantuntija.
Harva tekee enää koko työuraansa samassa tehtävässä ja samalla työnantajalla. Työuralla eteneminen voi olla tavoitteellista, olivatpa omat ammatilliset tavoitteet millaiset tahansa.
Olemme koonneet tälle sivulle perustiedot siitä, mitä kannattaa huomioida uralla etenemisessä paitsi omien oikeuksien, myös velvollisuuksien näkökulmasta. Sivun lopusta löydät hyviä vinkkejä työuralla etenemiseen ja siihen, mistä saa apua työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä.
Tiedä minne tähtäät
Kukaan toinen ei voi kertoa sinulle, mihin sinun tulee työelämässäsi pyrkiä. On omalla vastuullasi pohtia ammatillisia tavoitteitasi: Missä olet nyt ja mihin haluat edetä? Mitä haluat? Kaikki eivät esimerkiksi halua johtajiksi, vaan haluavat kehittyä asiantuntijana.
Oli tavoitteesi mikä tahansa, huomioi nämä:
- Maailma muuttuu jatkuvasti. Oman osaamisen pitäminen ajan tasalla on tärkein vakuutus työelämässä. Se on sekä sinun omalla että työnantajasi vastuulla. Työnantajasi on huolehdittava siitä, että osaamisesi riittää tehtäviesi tekemiseen työajalla. Sinun vastuullasi on osallistua työnantajan järjestämään perehdytykseen ja koulutuksiin. Voit myös ehdottaa työnantajalle koulutuksia tai kouluttautua omatoimisesti. Se kannattaa.
- Luota vahvuuksiisi. Missä olet hyvä, millaisesta tekemisestä innostut? Mikä sinua kiinnostaa? Pohdi myös, pääsetkö jo käyttämään vahvuuksiasi riittävästi, ja jos et, mitä voit tehdä asian eteen.
- Etene askel kerrallaan. Harvemmin on mahdollista hypätä suoraan uran ensi askelmilta unelmatyöhön. Voit kuitenkin tehdä itsellesi suunnitelman: Mieti sitä missä olet nyt, ja millaista työkokemusta tai ammatillista osaamista tarvitset, jotta pääset askeleen lähemmäs tavoitettasi.
- Älä jää yksin. Keskustele tavoitteistasi esihenkilösi kanssa. Aina kaikkiin toiveisiin ei ole mahdollista vastata ainakaan heti, mutta kun esihenkilösi tietää suunnan mihin pyrit, hän voi osaltaan auttaa ja tukea sinua eteenpäin. Myös ulkopuolinen uravalmentaja voi auttaa.
- Ota selvää erilaisista uravaihtoehdoista. Kartoita nykyisen alasi mahdollisuudet, mutta mieti myös, millä toisella alalla voisi olla käyttöä juuri sinun osaamisellesi. Uraloikkia voi tehdä moneen suuntaan.
Kun etenet vaihtamalla työtehtävää saman työnantajan palveluksessa, muista nämä:
- Työsopimus on dokumentti, joka määrittelee nykyisen työsuhteen ehdot, kuten työtehtävät, työajan ja palkan. Muutokset kannattaa tehdä aina kirjallisena, sillä muuten työnantaja voi palauttaa tehtäväsi alkuperäisen työsopimuksen mukaisiksi.
- Työtehtävien ja vastuiden muutos voi tarkoittaa muutoksia myös palkassa. Tarkista omasta työehtosopimuksesta, että palkkauksesi on uuden tehtäväsi mukainen.
- Sinulla on oikeus uuden tehtäväsi edellyttämään perehdytykseen ja koulutukseen, vaikka kyseessä olisi tehtävän muutos saman työnantajan palveluksessa.
Kun päädyt vaihtamaan työnantajaa
Uuteen työpaikkaan siirtyminen on usein jännittävää, mutta se kannattaa hoitaa maltilla, vaihe kerrallaan.
Muista ainakin nämä:
- Ennen kuin irtisanoudut, tarkista irtisanomisaikasi ja muut mahdolliset irtisanoutumisesi ehdot työsopimuksestasi ja työnantajasi noudattamasta työehtosopimuksesta.
- Allekirjoita uusi työsopimus ennen kuin irtisanoudut nykyisestä työtehtävästä. Älä kuitenkaan allekirjoita mitään sellaista, mitä et ymmärrä tai hyväksy tai minkä tulkinta on epäselvä. Voit jäsenenämme tarkistuttaa uuden työsopimuksesi sisällön asiantuntijallamme ennen sopimuksen allekirjoittamista. Lue lisää työsopimuksen tarkistuspalvelusta ›
- Uusi työsopimus kannattaa tehdä aina kirjallisena, jotta molemmilla osapuolille tulee selväksi, millä ehdoilla työtä tehdään.
- Kun vaihdat työpaikkaa, huomioi palkitsemisen kokonaisuus, josta kuukausipalkka on vain yksi osa. Ota selvää kaikista rahanarvoisista eduista, kuten lounas- ja liikuntaeduista, mahdollisista kannustepalkkioista, työterveyshuollon laajuudesta tai siitä, kuinka paljon työnantaja panostaa henkilöstön kouluttamiseen.
- Vuosilomat eivät siirry mukana kun vaihdat työnantajalta toiselle. Tarkista, mitä työehtosopimusta uusi työpaikkasi noudattaa, sillä se määrittelee lomien määräytymisperusteet. Voit kuitenkin sopia uuden työnantajan kanssa joko palkallisesta tai palkattomasta lomasta jo ennen työehtosopimuksen mukaisten lomien kertymistä.
- Tarkista verokorttisi. Vuositulosi voivat ylittyä, etenkin jos edellinen työnantajasi maksaa pitämättömät lomasi ja uusi palkkasi on edellistä korkeampi.
- Pyydä työtodistus.
Muista, että työsopimus sitoo sinua niin kauan kun se on voimassa. Työt kannattaa hoitaa aina sopimuksen mukaan loppuun saakka, sillä mikään ei heitä kapuloita työurasi etenemisen rattaisiin tehokkaammin kuin huono maine.