Siirry suoraan sisältöön

Jäsen voitti irtisanomisriidan käräjillä: sai kahdeksan kuukauden palkan

Käräjäoikeus totesi Erton jäsenen irtisanomisen laittomaksi ja työnantaja määrättiin maksamaan työntekijälle korvauksia.

Mies pakkaa pahvilaatikkoa työpaikallaan.
Tapahtumat alkoivat, kun jäsenemme otti yhteyttä Erton työsuhdeneuvontaan, koska epäili irtisanomisensa tuotannollisin ja taloudellisin perustein olleen laiton.
 
”Kävimme neuvotteluja työnantajan kanssa, jotta olisimme saaneet asian ratkaistua ilman oikeudenkäyntiä. Työnantaja ei kuitenkaan neuvotteluista huolimatta suostunut ymmärtämään, että jäsenelle olisi pitänyt tarjota muita avoinna olleita ja hänelle soveltuvia tehtäviä, vaikka jäsenen omat työtehtävät olivat päättyneet kokonaan”, juristi Anne Kaattari kertoo tapauksesta.
 
Lopulta jäsenelle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin hakea Ertolta oikeusturvapäätös ja saattaa riita tuomioistuimen ratkaistavaksi. Käräjäoikeus päätyi samaan lopputulokseen kuin Erton lakimiehet aiemmin. Työnantajan olisi pitänyt tarjota jäsenelle muita avoinna olleita työtehtäviä. Kun näin ei ollut tapahtunut, ei jäsenen irtisanomiselle tuotannollisin ja taloudellisin perustein ollut lainmukaisia perusteita.
 
”Tässä oli kysymys siitä, kuinka laaja työnantajan työntarjoamisvelvollisuus on tuotannollisen ja taloudellisen irtisanomisen sijasta. Lain mukaan työnantajan on tarjottava irtisanomisen vaihtoehtona ensisijaisesti työntekijän työsopimuksen mukaista työtä vastaavaa työtä. Jos sellaista ei ole, on työntekijälle tarjottava muuta hänen koulutustaan, ammattitaitoaan tai kokemustaan vastaavaa työtä. Työnantajalla on myös velvollisuus perehdyttää ja kouluttaa työntekijä uusiin tehtäviin”, Anne Kaattari kertoo.
 
Jäsen oli lisäksi toiminut useita vuosia luottamusvaltuutettuna. Kun irtisanominen koskee luottamusmiestä tai luottamusvaltuutettua, katsotaan että työnantajan velvollisuus suojella hänen oikeuksiaan on vielä laajempi muihin työntekijöihin verrattuna.
 
Käräjäoikeus arvioi kohtuulliseksi korvaukseksi kahdeksan kuukauden palkkaa vastaavan määrän ja lisäksi työnantaja velvoitettiin korvaamaan Ertolle oikeudenkäyntikulut.
 

Tiesitkö tämän oikeusturvasta?

 
Monet liitot tarjoavat jäsenilleen oikeusturvavakuutuksen oikeuteen päätyvien riitojen varalle. Tällainen vakuutus kattaa kuitenkin vain hyvin rajatun osan kuluista: vakuutuksessa on yleensä omavastuuosuus ja enimmäiskorvaus on usein 10 000–15 000 euroa, vaikka kulut voivat helposti nousta oikeusriidassa korkeammaksikin.
 
Lisäksi oikeudenkäynnissä hävinnyt osapuoli joutuu usein korvaamaan myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut, jolloin maksettavaa voi tulla useita kymmeniä tuhansia euroja. Siten oikeusturvavakuutuksesta huolimatta työntekijä joutuu ottamaan ison henkilökohtaisen riskin viedessään jutun oikeuteen. Erton oikeusturva sen sijaan kattaa kaikki oikeudenkäyntikulut Täysturva-jäsenten osalta, myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut, jos juttu hävittäisiin. Erton Täysturva-jäsen ei siis koskaan joudu itse maksamaan mitään. Starttiturva-jäsenellä on 20 000€ kulukatto oikeudenkäyntiturvassa – mikä sekin on enemmän kuin liitoilla keskimäärin. Tästä syystä oikeusturvamme on yksi maan parhaista.

Lue lisää oikeusturvastamme  ›

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin