Yhteistoimintalaki uudistui – vuoropuhelulla kohti parempaa työelämää
Yhteistoimintalain uudistus tuli voimaan 1.1.2022. Mutta mikä muuttui vanhaan nähden? Alla muutamia tärkeimpiä lain uudistuksia.
Osana vuoropuhelua työpaikalla tulee tehdä suunnitelma työyhteisön kehittämiseksi. Työyhteisön kehittämissuunnitelma toimii apuvälineenä vuoropuhelun käymiselle.
Kehittämissuunnitelman tarkoituksena on tukea työyhteisön suunnitelmallista ja pitkäjänteistä kehittämistä. Kehittämissuunnitelmaa on ylläpidettävä säännöllisesti.
Työyhteisön kehittämissuunnitelmaan kirjataan ainakin:
Lisäksi keskustelua voidaan käydä esimerkiksi siitä, millaiset seikat tukevat henkilöstön työnhyvinvointia, esimerkiksi:
seurantamenettelyt: toimenpiteiden edistystä on myös seurattava, käytännössä esimerkiksi osana vuoropuhelua.
Työyhteisön kehittämissuunnitelmaan on kirjattava myös ulkopuolisen työvoiman käytön periaatteet: Ulkopuolisen työvoiman käytöllä tarkoitetaan alihankintaa ja työvoiman vuokrausta. Työnantajan ja henkilöstön edustajan tulisi käydä säännöllisesti läpi, minkä tyyppistä työtä ja missä määrin on tarvetta teettää ulkopuolisella työvoimalla.
Jos työpaikalla on käyty työvoiman vähentämistä koskevat muutosneuvottelut, on kehittämissuunnitelmaan tehtävä niiden aiheuttamat muutokset.
Työyhteisön kehittämissuunnitelmaa voi hyödyntää myös muulla tavoin työyhteisön kehittämisessä. Yhteistoimintalaissa säädetty kehittämissuunnitelman sisältö on ns. vähimmäisvaatimus.
Tasa-arvolain ja yhdenvertaisuuslain mukaiset suunnitelmat voidaan toteuttaa työyhteisön kehittämissuunnitelman osana.
Yhteistoimintalain uudistus tuli voimaan 1.1.2022. Mutta mikä muuttui vanhaan nähden? Alla muutamia tärkeimpiä lain uudistuksia.
Rohkeutta pohtinut kulttuuritutkija Marja-Liisa Honkasalo kertoo rohkeudesta työyhteisön ominaisuutena.
Työpaikan konfliktien ratkaisu parantaa tuottavuutta ja vapauttaa energiaa. Hyvällä työpaikalla ei vältellä erimielisyyksiä vaan otetaan niistä opiksi.