Miten poissaolot vaikuttavat lomaan?
Kannattaa muistaa, että perhevapaalla, sairauslomalla ja opintovapaalla ansaitaan myös lomaa.
Vuosilomalla tarkoitetaan lomaa, joka kertyy työsuhteessa olevalle työntekijälle vuosilomalain mukaan palkallisena lomana.
Vuosiloma määräytyy vuosilomalain mukaan. Ammattiliitot ovat voineet neuvotella kuitenkin työehtosopimuksiin lakia paremmista vuosilomaetuuksista. Kannattaa aina tarkistaa, mitä omassa työehtosopimuksessa on sovittu vuosilomasta. Työpaikalla noudatettavasta työehtosopimuksesta voit kysyä luottamusmieheltäsi tai ammattiliittosi työsuhdeneuvonnasta. Myös henkilöstöhallinto ja palkanlaskenta tuntevat yleensä talokohtaiset käytännöt.
Työantaja voi tarjota myös työntekijän kannalta vuosilomalakia tai työehtosopimustakin paremmat käytännöt. Jos työntekijä ja työnantaja sopivat lakia tai työehtosopimuksia paremmista lomaeduista, ne on merkittävä työsopimukseen.
Kannattaa muistaa, että perhevapaalla, sairauslomalla ja opintovapaalla ansaitaan myös lomaa.
Vuosilomalain mukaan työntekijä ja työnantaja voivat sopia, että 18 päivän ylittävä osa lomasta pidetään seuraavalla lomakaudella (2.5.–30.9.) tai sen jälkeen säästövapaana.
Kesäkuukausina ehdotonta ykkössijaa lakitiimimme neuvonnassa pitävät vuosilomaa koskevat kysymykset. Vuosilomalain tulkinta koetaan monesti vaikeaksi erityisesti vuosilomapalkan osalta.