Oletko kiinnostunut tekemään vuokratyötä? Lue, mitä se tarkoittaa
Vuokratyö sopii esimerkiksi rutiineja ja pysyvyyttä kaihtavalle työntekijälle, joka omaksuu nopeasti uusia työtehtäviä.
Opintojen ohella töiden tekeminen voi olla raskasta, mutta tarjoaa monia etuja, kuten rahan ansaitsemisen ja kokemuksen hankkimisen omalta alalta.
Työnteko opintojen ohessa on arkipäivää suurelle osalle opiskelijoista, ja sillä on paljon hyviä puolia, mutta myös monia muistettavia asioita.
Olemme koonneet näille sivuille perustiedot siitä, mitä kannattaa huomioida opintojen ohessa työskentelyssä paitsi omien oikeuksien, myös velvollisuuksien näkökulmasta. Sivun lopusta löydät hyviä vinkkejä opintojen ja työn yhdistämiseen.
Opintojen ohessa työskentelyn painavin syy on yleensä lisätulojen hankkiminen, mutta tärkeää on myös oman alan työkokemus. Osa onnistuu saamaan jalan oven väliin kiinnostavaan työpaikkaan jo opintojen aikana. Opintojen ohella työskentelyn plussapuoliin kuuluu myös verkostoituminen, joka tapahtuu luontevasti töiden ohessa.
Kaikki opiskelijoille tarjolla oleva työ ei kuitenkaan aina ole juuri tulevalta omalta alalta, mutta ei huolta. Oli työpaikka mikä tahansa, kerrytät työelämäkokemusta, joka on arvokasta aina, riippumatta siitä mihin suuntaat opintojen jälkeen.
Kesätyöt ovat luonteva paikka opiskelijalle kerryttää tuloja ja työkokemusta. Lukukausien aikana opiskelijat pystyvät tekemään yleensä vain osa-aikatyötä, ja se rajaa jonkin verran mahdollisia työpaikkoja.
Verkostojen voimaa ei kannata koskaan väheksyä töitä etsiessä. Verkostoihin kuuluvat paitsi entiset pomot ja työkaverit, myös ystävät, sukulaiset ja vapaa-ajan kautta tutut ihmiset. Kaikille heille kannattaa kertoa hakevansa osa-aikatyötä opintojen oheen. Heillä ei välttämättä itsellään ole tarjota työtä, mutta heidän verkostoillaan voi olla.
Hyviä kanavia työnhaulle ovat myös:
Kun toimeentulo tulee monesta lähteestä ja aika hajaantuu useamman velvollisuuden kesken, on hyvä pitää mielessä tietyt perusasiat.
Uupuneena et jaksa opiskella etkä tehdä töitä, joten tasapainon löytämiseen eri velvollisuuksien välillä kannattaa nähdä vaivaa.
Vuokratyö sopii esimerkiksi rutiineja ja pysyvyyttä kaihtavalle työntekijälle, joka omaksuu nopeasti uusia työtehtäviä.
Nollatuntisopimuksessa työntekijän työtuntien määrä riippuu siitä, paljonko työnantajalla on tarjota töitä. Mitä sopimusta solmittaessa kannattaa tietää?
Mitä nollasopimuslaisen tulee tietää muun muassa oikeudestaan sairausajan ja irtisanomisajan palkkaan tai esimerkiksi vuosilomaan?