Kuka auttaa, jos minua kohdellaan töissä epäasiallisesti?
Työkaveri nimittelee, jättää jatkuvasti vastaamatta puhuteltaessa tai raivoaa työpaikalla. Mitä teen?
Työpaikkakiusaaminen eli työturvallisuuslain mukainen epäasiallinen kohtelu ja häirintä voi ilmetä monin eri tavoin. Se on huonoa työkäyttäytymistä. Työpaikkakiusaaminen on kuitenkin aina erotettava normaaleista ristiriitatilanteista. Työpaikkakiusaamiselle on ominaista se, että huono kohtelu on järjestelmällistä, pitkäkestoista ja se vaarantaa työntekijän terveyden. Kiusaamiseen voi syyllistyä joko esimies tai toinen työntekijä.
Epäasialliseen kohteluun ja häirintään on syytä puuttua heti. Epäasiallisen kohtelun kohteeksi joutuneen työntekijän on ilmoitettava kiusaajalleen selkeästi, että tämän tulee lopettaa menettely. On tärkeää, että samalla kiusaajalle kerrotaan, mikä hänen käytöksessään konkreettisesti on epäasiallista. Jos menettely ei tästä huolimatta lopu, asiasta tulee tehdä myös ilmoitus työnantajalle. Jos kiusaaja on esimiesasemassa, asiasta on ilmoitettava tämän esimiehelle.
Todistettavuuden vuoksi ilmoitukseen kirjataan muun muassa:
Työkaveri nimittelee, jättää jatkuvasti vastaamatta puhuteltaessa tai raivoaa työpaikalla. Mitä teen?
Mitä epäasiallinen käytös työpaikalla käytännössä tarkoittaa? Tärkeimpänä mittarina voidaan pitää sitä, miten itse koet tilanteen.
Parhaassa tapauksessa yhdenvertaisuuden edistäminen on luontainen osa työpaikan jokapäiväistä toimintaa.