Siirry suoraan sisältöön
Sinipaitainen vanhempi nainen nauraa katsoen samalla sivulle päin

Eläkkeelle jääminen

Eläkkeelle jääminen on hyvin ansaittu työuran viimeinen vaihe. Kokosimme vinkit, joilla voit varmistaa, että eläköitymisesi sujuu jouhevasti.

10 tärkeintä vinkkiä eläkkeelle jäävälle

  1. Oma eläketurva kannattaa tarkistaa säännöllisesti.  Työeläkeote löytyy esimerkiksi Eläketurvakeskuksen ylläpitämältä  Työeläke.fi-sivustolta. Sivustolle pääsee kirjautumaan omilla pankkitunnuksilla. Jos Sinulla ei ole suomalaisia pankkitunnuksia, niin saat otteen omasta työeläkelaitoksesta tai soittamalla Eläketurvakeskukseen. Jos tiedoista puuttuu jokin menneisyyden työnantaja, tee tarkistus- ja korjauspyyntö omalle eläkelaitokselle.  

  2. Kun haluat jäädä vanhuuseläkkeelle, sinun on irtisanouduttava. Työsuhde päättyy automaattisesti ilman irtisanomista ja irtisanomisaikaa vain sen kalenterikuukauden päättyessä, jolloin täytät ns. eroamisiän, joka on syntymävuoden mukaan joko 68, 69 tai 70 vuotta (TSL 6 luku 1a §). Eroamisikä on myös ylin eläkeikä.  

  3. Varmista eläkeoikeutesi ja vanhuuseläkeikäsi omasta työeläkelaitoksesta ennen kuin irtisanoudut. Alin eläkeikä vaihtelee syntymäaikasi perusteella. Lisäksi jokaiselle ikäluokalle vuoden 1955 jälkeen on määritelty ns. tavoite-eläkeikä, joka on korkeampi kuin alin eläkeikä. Se on ikä, johon mennessä lykkäyskorotus on kasvattanut eläkettä yhtä paljon kuin elinaikakerroin on sitä pienentänyt. Eläkkeelle jäämisen ajankohdan voit siis valita vapaasti sen jälkeen, kun olet täyttänyt alimman eläkeiän.

  4. Irtisanoutuessa on syytä huomioida noudatettava irtisanomisaika. Kun irtisanoudut, ajoita irtisanomisesi kuun loppuun. Eläkkeen maksatus alkaa aina kuun alusta lukien.  

  5. Eläkettä ei makseta automaattisesti. Eläkettä pitää hakea. Toimita eläkehakemus eläkelaitokseen noin 2 kuukautta ennen eläkkeen alkamista. Verkkopalvelussa täytetyn hakemuksen käsittely on joutuisinta. Löydät hakemuslomakkeen työeläke.fi-sivustolta tai oman eläkelaitoksesi sivuilta. Neuvoja lomakkeen täyttämiseen saat tarvittaessa omalta eläkelaitokselta. Jos haet myös Kansaneläkettä, saat ohjeita Kelasta.  

  6. Saat väliaikaisen eläkepäätöksen ennen eläkkeen alkamista. Lopullinen eläkepäätös annetaan, kun työnantaja on ilmoittanut tulorekisteriin puuttuvat ansiotiedot ja työsuhteen päättymispäivän. Jos et ole saanut väliaikaista eläkepäätöstä 2–3 viikkoa ennen eläkkeelle jäämistä, ota yhteys eläkelaitokseen.

  7. Varmista, että lopputilisi on oikein ja sisältää kaikki työsuhteesta johtuvat saatavat.  Voit sopia työnantajan kanssa, että pidät ansaitut vuosilomat ennen työsuhteen päättymistä. Tarkista työehtosopimuksesta oikeutesi lomarahaan vanhuuseläkkeelle siirryttäessä.
     
  8. Muista muuttaa verokorttisi ennakonpidätysprosentti eläkkeen tasolle.

  9. Jos haluat jatkaa työelämässä, vanhuuseläke ei ole este. Vanhuuseläkkeellä työskentelyyn ei liity ansaintarajoja. Työstä kertyy eläkettä 1,5 % vuodessa, jonka voit hakea maksuun kuitenkin vasta ylimmässä eläkeiässäsi. Ylin eläkeikä vaihtelee syntymävuoden mukaan. Jos olet syntynyt vuonna 1957 tai sen jälkeen, ylin eläkeikäsi on 68 vuotta.  Vuonna 1958–1961 syntyneillä ylin eläkeikä on 69 vuotta ja vuonna 1960 tai sen jälkeen syntyneillä 70 vuotta. Työskentelystä ylimmän eläkeiän jälkeen ei kerry enää eläkettä.

  10. Ilmoita eläkkeelle jäännistäsi ammattiliittosi jäsenrekisteriin. Jos olet Erton jäsen, voit halutessasi siirtyä liiton eläkeläisjäseneksi.

Ja mikä tärkeintä: Nauti hyvin ansaituista eläkepäivistäsi!

Teemaan liittyvät artikkelit: