Siirry suoraan sisältöön
Silmälasipäinen mies vihko kädessään.

Suosituimmat aiheet

Olemme koonneet sivuiltamme eniten haetut työelämän lainsäädäntöön ja työtekijän oikeuksiin liittyvät aiheet suosituimpien aiheiden alle. 

Työsopimus

Työsopimuksessa työntekijä sitoutuu tekemään työtä työnantajalle tämän johdon ja valvonnan alaisena palkkaa tai muuta vastiketta vastaan. Työ voi olla kokoaikaista tai osa-aikaista, vakituista (toistaiseksi voimassa oleva), määräaikaista tai vuokratyötä

Työsuhde

Työsuhde syntyy, kun työnantaja ja työntekijä sopivat työn tekemisestä esimerkiksi työsopimuksella. Työsuhteessa työtä tehdään työnantajan johdon ja valvonnan alaisena ja työstä maksetaan palkkaa. Työlainsäädäntö ja työehtosopimukset määrittelevät työsuhteelle vähimmäisehdot.

Palkka

Palkka on työnantajan työntekijälle työn tekemisestä maksama, tyypillisesti rahallinen korvaus. Rahan lisäksi palkkaa voidaan maksaa esimerkiksi luontoisetuna, kuten puhelin-, ateria-, asunto- tai autoetuna. 

Vuosiloma

Vuosilomalla tarkoitetaan lomaa, joka kertyy työsuhteessa olevalle työntekijälle vuosilomalain mukaan palkallisena lomana. Vuosiloma määräytyy vuosilomalain mukaan. Ammattiliitot ovat voineet neuvotella kuitenkin työehtosopimuksiin lakia paremmista vuosilomaetuuksista. 

Työaika

Työaikaa on se aika, jolloin työtä tehdään tai jolloin työntekijä on työpaikalla työnantajansa käytettävissä. Jos työntekijällä on oikeus ruokatauollaan poistua työpaikaltaan, ei taukoon kuluvaa aikaa katsota työajaksi.

Työsuhteen päättyminen

Yleisin tapa päättää toistaiseksi voimassa oleva työsopimus on sen irtisanominen noudattamalla irtisanomisaikaa. Työntekijällä on oikeus irtisanoutua työsuhteestaan koska vain ilman erityistä syytä irtisanoutumiseensa.

Irtisanominen

Työnantaja saa työsopimuslain mukaan irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä. Tällaisena syynä voivat olla henkilöstä johtuvat syyt tai taloudelliset ja tuotannolliset syyt.

Lomauttaminen

Lomauttamisella tarkoitetaan tilannetta, jossa työn tekeminen ja palkanmaksu keskeytyvät joko toistaiseksi tai määräajaksi, mutta jossa työsuhde ei pääty. Lomauttaminen on aina väliaikainen toimenpide.

Muutosneuvottelut

Uusi yhteistoimintalaki tuli voimaan vuoden 2022 alussa. Vanhassa vuoden 2007 yhteistoimintalaissa yt-neuvotteluilla tarkoitettiin henkilöstön vähentämiseen tähtääviä neuvotteluita, mikä antoi koko yhteistoimintalaille negatiivisen sävyn. Uudessa laissa termejä on muutettu. Ennen irtisanomisia, lomautuksia, osa-aikaistamisia ja olennaisia työsopimusmuutoksia käydään yt-neuvotteluiden sijaan muutosneuvottelut.