Kotka
Aika: 17.10. klo 17–19.
Paikka: Original Sokos Hotel Seurahuone, Keskuskatu 21, 48100 Kotka
Ilmoittautuminen päättynyt.
Kohtuuttomista työelämän heikennyksistä on luovuttava ja esitetyt työelämän lakiuudistukset tulee hylätä. Työelämän uudistukset pitää toteuttaa yhteistyössä työmarkkinaosapuolten kanssa. Tavoitteena täytyy olla parempi työelämä kaikille.
Katso puheenjohtajamme Juri Aaltosen "Ihmiset eivät ole vain numeroita" -kiertueen vierailuaikataulu eri paikkakunnille syksyllä 2023. Juri kertoo kiertueellaan tarkemmin työelämän lakimuutoksista ja niiden vaikutuksista ihmisiin - niin työssä käyviin kuin työtä hakeviinkin. Tilaisuuksiin ovat tervetulleita ihan kaikki kiinnostuneet.
Etsi alta oman paikkakuntasi tilaisuus ja ilmoittaudu mukaan!
#eivainnumeroita
Tervetuloa omalla paikkakunnallasi järjestettävään tilaisuuteen, jossa Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen kertoo, miten Suomen hallitusohjelman lakimuutokset vaikuttavat työntekijöihin ja työmarkkinoihin.
Tilaisuuden jälkeen tiedät,
Lisäksi ymmärrät miten työntekijään vaikuttavat mm.
Tilaisuudessa on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Kiertueen tilaisuudet ovat kaikille avoimia, joten voit ottaa tilaisuuteen mukaan esimerkiksi kollegasi tai tuttavasi.
Ilmoittaudu alla oman alueesi tilaisuuteen "ilmoittaudu mukaan" -painiketta klikkaamalla. Päädyt painiketta klikkaamalla tapahtumakalenteriimme, josta löydät tarkempia tietoja oman alueesi tapahtumaan liittyen. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille kiinnostuneille.
Aika: 17.10. klo 17–19.
Paikka: Original Sokos Hotel Seurahuone, Keskuskatu 21, 48100 Kotka
Ilmoittautuminen päättynyt.
Aika: 19.10. klo 18–20.
Paikka: Tikkula ABC, Tikkulantie 2, 28100 Pori
Ilmoittautuminen päättynyt.
Aika: 25.10. klo 18–20.
Paikka: ABC Kiitokaari, Kiitokaari 2, 65384 Vaasa
Ilmoittautuminen päättynyt.
Aika: 26.10. klo 18–20.
Paikka: Lounas-kahvila Toivo, Östermyrankatu 9 (M-talo), 60220 Seinäjoki
Ilmoittautuminen päättynyt.
Aika: 31.10. klo 17–19.
Paikka: Kokouskeskus Puistotorni, Hämeenpuisto 28, 33200 Tampere
Ilmoittautuminen päättynyt.
Aika: 7.11. klo 17–19.
Paikka: Wetterhoffin talon Wanha Kutomo, Palokunnankatu 9, 13100 Hämeenlinna
Ilmoittautuminen päättynyt.
Aika: 11.11. klo 8–21.
Paikka: Eckerö Line Helsinki, Länsiterminaali T2, Tyynenmerenkatu 14, 00220 Helsinki
Huom. Maksullinen tapahtuma Helsinki-Uudenmaan aluejärjestön jäsenille.
Ilmoittautuminen päättynyt.
Aika: 14.11. klo 17–19.
Paikka: Scandic Pohjanhovi, Pohjanpuistikko 2, 96200 Rovaniemi
Ilmoittautuminen päättynyt.
Aika: 17.11. klo 17.30–20.
Paikka: Kumppanuuskeskus, Kansankatu 53, 90100 Oulu
Ilmoittautuminen päättynyt.
Aika: 21.11. klo 16.30–18.30.
Paikka: Hotelli Verso, Kauppakatu 35, 40100 Jyväskylä
Ilmoittautuminen päättynyt.
Aika: 22.11. klo 18–19.30.
Paikka: Pasilan kirjaston auditorio, Kellosilta 9, 00520 Helsinki
Ilmoittautuminen päättynyt.
Aika: 28.11. klo 17.30–19.30.
Paikka: Lounatuulet yhteisötalo, 1. krs, Läntinen pitkäkatu 33, 20100 Turku
Ilmoittautuminen päättynyt.
Aika: 12.12. klo 16.30–18.30.
Paikka: Joensuun pääkirjasto, Koskikatu 25, 80100 Joensuu
Ilmoittautuminen päättynyt.
Hallituksen kaavailemat muutokset työlainsäädäntöön vaarantavat kansallista reiluuden perinnettämme.
Erton hallitus käsitteli työmarkkinatilannetta 29.9.
“Suomesta ollaan luomassa Pohjoismaiden palkansaajavihamielisintä yhteiskuntaa”, sanoo Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen.
Muutos lisää todennäköisesti työsopimusten perusteetonta ketjuttamista ja siten työelämän epävarmuutta sekä vähentäisi toistaiseksi voimassa olevia työsuhteita. Vaikutukset kohdistuvat erityisesti nuoriin ja naisiin. Muutos voi lisätä raskaus- ja perhevapaasyrjintää, sillä nykyisinkin merkittävä osa syrjintätilanteista liittyy määräaikaisiin työsuhteisiin.
Nykyisin lomautusilmoitusaika on lain mukaan 14 päivää. Ilmoitusaika on kirjattu myös osaan työehtosopimuksia. Työntekijän varautumisaika toimeentulon heikkenemiseen lyhenee. Samalla puututaan työehtosopimusosapuolten sopimusautonomiaan, kun lailla vaikutetaan olemassa olevien sopimusten sisältöön.
Muutos on kohtuuton tulonmenetys työntekijälle ja lisää sairaana töihin tulemista.
Muutos heikentää merkittävästi työsuhdeturvaa.
Tällä hetkellä yhteistoimintalakia sovelletaan vähintään 20 työntekijän yrityksiin. Muutos jättää valtaosan työpaikoista työntekijöiden ja työnantajien yhteistoiminnan ja työelämän kehittämisen ulkopuolelle, sekä heikentää työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia yrityksissä. STTK on esittänyt soveltamisalan laskemista 10 työntekijään.
Irtisanomisia koskevien muutosneuvottelujen vähimmäisneuvotteluaikoja leikattaisiin puolella, mikä heikentää merkittävästi neuvotteluiden merkitystä ja mahdollisuutta käydä aitoa keskustelua irtisanomisten vaihtoehdoista.
Takaisinottovelvollisuus on nyt neljä tai kuusi kuukautta työsuhteen keston mukaan. Muutos heikentää työsuhdeturvaa. Kirjaus puuttuu myös työehtosopimusosapuolten sopimusautonomiaan.
Muutos kurittaa erityisesti heitä, joille uudelleentyöllistyminen on eri syistä vaikeaa. Muutos voi johtaa työttömien ”luukuttamiseen”, koska he saattavat joutuvat hakemaan myös muita sosiaaliturvaetuuksia toimeentulonsa turvaamiseksi.
Muutos hankaloittaa mahdollisuutta päästä ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin ja lisää toimeentulo-ongelmia työttömyyden aikana. Yhdessä määräaikaisuuksien helpottamisen kanssa tämä voi myös vahvistaa työelämän epävarmuutta ja siirtää työttömiä muiden sosiaaliturvaetuuksien piiriin.
Muutos heikentää osalla työttömyysturvan tasoa ja on erityisen ongelmallinen pienituloisille ja epätyypillisissä työsuhteissa työskenteleville. Muutos lisää toimeentulo-ongelmia ja johtaa työttömien ”luukuttamiseen”, koska he saattavat joutuvat hakemaan myös muita sosiaaliturvaetuuksia toimeentulonsa turvaamiseksi.
Muutokset heikentävät työttömyysturvan tasoa ja on erityisen ongelmallinen pienituloisille ja epätyypillisissä työsuhteissa työskenteleville. Muutokset lisäävät toimeentulo-ongelmia.
Muutos heikentää perheellisten toimeentuloa. Lisäksi se voi vaikeuttaa TES-neuvottelujen vanhempainvapaan palkallisesta jaksosta sopimista.
Koska aikuiskoulutustuki tukee opintojen aikaista toimeentuloa, muutos heikentää erityisesti keski- ja pienituloisten työikäisten mahdollisuuksia päivittää osaamistaan työuran aikana.
Muutos poistaa tärkeän työntekijän jaksamista ja työuran huokoistamista tukeneen edun, jota ovat käyttäneet erityisesti pitkän työuran tehneet naiset.
Sääntelyn sisällöstä ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta muutos voi tarkoittaa merkittävää lakko-oikeuden rajoitusta sote-sektorilla.
Tavoite on rajata kansalaisten oikeutta osoittaa mieltään muun muassa työ- ja sosiaalilainsäädännön muutoksista. Poliittisia lakkoja on ollut Suomessa erittäin harvoin, lakko-oikeutta on käytetty maltillisesti ja tarvetta rajoituksille ei ole.
Lakko-oikeutta rajataan selvästi. Erilaiset menettelyyn liittyvät ja sisällölliset rajoitukset työtaisteluoikeuden käytössä voivat johtaa siihen, että lakko-oikeus käytännössä heikkenee merkittävästi.
Kirjaus merkitsee huomattavaa korotusta hyvityssakkoihin. Usein laittomissa lakoissa on kyse surulakoista, joissa työntekijät reagoivat esimerkiksi yritysten kaavailemiin mittaviin irtisanomissuunnitelmiin tai työehtojen heikentämiseen.
Lakko on työtaistelutoimenpide, josta yleensä päättää liitto tai jäsenyhdistys. Seuraamuksia ei tule kohdistaa yksittäisiin henkilöihin.
Jatkossa sopijaosapuolena paikallisessa sopimisessa ei tarvitse olla liiton kouluttama luottamusmies. Riski on, että sopimisella alitetaan lain ja työehtosopimusten turvaama työehtojen vähimmäistaso ja päädytään työehtojen kurjistamiseen perustuvaan epäterveeseen kilpailuun työmarkkinoilla. Epäselvää on, miten työntekijöiden puolesta neuvottelevan henkilöstöedustajan toimintaedellytykset ja osaaminen turvataan, miten sopimuksia koskevat riidat ratkaistaan tai kuka maksaa riitojen ratkaisusta aiheutuvat kustannukset.