Siirry suoraan sisältöön

Viisi vinkkiä irtisanoutuneelle – huolehdi ainakin nämä asiat kuntoon ennen työsuhteen loppumista

Työsuhde on loppumaisillaan, mutta monta asiaa on vielä tekemättä. Mitä kaikkea pitää muistaa tehdä?

Pohtiva nainen.
Muista tämä ja pärjäät jo pitkälle: työsuhde on normaalisti voimassa irtisanomisaikana. Vaikka olet irtisanoutunut, olet työsuhteessa irtisanomisajan loppuun asti. Sinua sitovat kaikki samat velvoitteet kuin ennenkin – sama koskee työnantajaa.
 

Milloin palautan työvälineeni?

 
Työntekijän tulee palauttaa kaikki työnantajan omaisuus eli esimerkiksi töistä saadut työvälineet, kuten läppäri ja kännykkä, viimeistään työsuhteen päättyessä. Välillä voidaan kuitenkin sopia toisin. Työnantaja saattaa ehdottaa, että työntekijä lunastaa ne itselleen käypään arvoon.
 
Työvälineitä palauttaessa on hyvä tehdä lista kaikista välineistä ja pyytää siihen kuittaus työnantajalta. Näin ei tule jälkikäteen riitaa siitä, mitä on palautettu ja mitä ei.
 

Voiko työnantaja vaatia palauttamaan työvälineet heti, kun olen irtisanoutunut?

 
Vaikka työntekijällä tulisi olla oikeus pitää työvälineet käytössään irtisanomisajan loppuun asti, saattaa joskus käydä niin, että työnantaja vaatii työntekijää palauttamaan työvälineet heti työntekijän irtisanouduttua. Usein näin tapahtuu, jos työnantaja vapauttaa työntekijän työvelvoitteesta irtisanomisajaksi.
 
Koska kyse on työnantajan omaisuudesta, se pitää palauttaa. Tällaisessa tapauksessa työnantajan on korvattava työntekijälle edun arvo rahassa. Tämä koskee esimerkiksi puhelinetua. Sen menetyksestä työnantaja maksaa työntekijälle 20 euroa rahapalkan päälle.
 

Saanko pitää oman puhelinnumeroni, kun irtisanoudun?

 
Jos työnantaja omistaa puhelinnumeron, silloin se on työnantajan. Työnantajalla ei ole velvollisuutta luovuttaa puhelinnumeroa sinulle.
 
Jos annat oman puhelinnumerosi työnantajalle aloittaessasi uudessa työpaikassa, muista sopia, että numero palautetaan sinulle työsuhteen päättyessä.
 

Saako työnantaja käydä sähköpostissani, kun olen irtisanoutunut?

 
Kun työsuhde on päättymäisillään, kannattaa käydä työsähköposti läpi ja poistaa sieltä omat henkilökohtaiset sähköpostit. Lisäksi työntekijällä on velvollisuus siirtää sähköpostissa olevat tarpeelliset viestit ja tiedot työnantajalle. Työnantajan kanssa pitää sopia, kenelle viestit siirretään.
 
Työnantajalla ei ole oikeutta edes työsuhteen päättymisen jälkeen käydä lukemassa työntekijän sähköpostiosoitteeseen tulleita sähköpostiviestejä. Eri asia on, jos työntekijä on antanut tähän suostumuksensa.
 
Työntekijän tulee olla lojaali työnantajaa kohtaan myös työsuhteen päättyessä. Tämä käsittää muun muassa sen, että työntekijä siirtää työnantajalle kaiken työnantajan näkökulmasta oleellisen työsuhteeseen liittyvän tiedon. Työnantajalle ei saa yrittää aiheuttaa vahinkoa esimerkiksi pimittämällä asiakastietoja.
 

Kuka kertoo asiakkaalle, että olen lähdössä?

 
Vaikka työntekijällä olisi pitkä yhteinen historia asiakkaan kanssa, asiakkaat eivät ole työntekijän, vaan työnantajan. Työnantaja päättää, miten asiakkaalle kerrotaan työntekijän lähtemisestä.
 
On fiksua sopia yhdessä työnantajan kanssa, miten asiasta ilmoitetaan. Viesti, joka lähetetään kaikille asiakkaille, voidaan kirjoittaa kimpassa. Työntekijälläkin on silloin mahdollisuus kiittää yhteisistä vuosista tai mukavasta yhteistyöstä.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin