Siirry suoraan sisältöön

Työnantaja päätti työsuhteeni koeaikaan vedoten – voiko näin tehdä?

Työsuhdeneuvonnastamme kysytään aika ajoin, voiko työnantaja purkaa työsuhteen koeajan takia.

Mies kantaa laatikkoa, jossa toimistotarvikkeita.
Lakimiehenä joudun tarkastelemaan kysymystä juridiselta näkökulmalta ja valitettavan usein joudun tuottamaan jäsenelle pettymyksen. Kun koeajasta on sovittu, on sekä työntekijällä että työnantajalla oikeus käyttää koeaikaa työsuhteen päättämisperusteena.
 
Koeaikapurusta on kuitenkin sekä lainsäädäntöä että oikeuskäytäntöä, jotka asettavat yhteiset pelisäännöt koeaikapurun käytölle. Näin ollen ei ole kyse täysin villistä lännestä, vaikka välillä voi siltä tuntuakin.
 
Ensinnäkin koeaika ei ole pakollinen, vaan siitä on aina erikseen sovittava työntekijän ja työnantajan välillä. Yleensä koeajasta sovitaan työsopimuksella. Työsopimuslain mukaan koeaika voi olla enintään kuusi kuukautta, mutta koeajan voi myös sopia lyhyemmäksi tai täysin jättää pois.
 
Koeaika tuo toki epävarmuutta työsuhteen alkuun, mutta antaa myös mahdollisuuden katsoa, miten työ lähtee sujumaan, soveltuuko työntekijä työyhteisöön, onko työ työntekijän odotusten mukainen ja sitä mitä annettiin ymmärtää haastattelussa. Koeaika on siis kirjaimellisesti aikaa kokeilla, miten hommat ja yhteiselämä lähtevät sujumaan.
 
Jos työsuhde päätetään koeaikaan vedoten, juridisesti kyse on työsuhteen purkamisesta. Purkaminen eroaa irtisanomisesta siten, että työsuhde päättyy heti purkamispäivänä, kun taas irtisanomisessa työsuhde päättyy irtisanomisajan päättymisen jälkeen.
 
Koeaikapurkua ei kuitenkaan saa tehdä syrjivillä tai muutoinkaan koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisella perusteella. Tämä vaikeaselkoinen lakiteksti tarkoittaa sitä, ettei päätökseen saa vaikuttaa työsuhteen ulkoiset tekijät, esimerkiksi työntekijän raskaus, uskonto tai seksuaalinen suuntautuminen tai esimerkiksi uudesta työstä maksettava parempi palkka.
 
Koeaikapurku on siis mahdollista tehdä esimerkiksi silloin, kun työntekijä ei tule toimeen työyhteisön kanssa, työtehtävät eivät suju tai yhteistyö työntekijän ja työnantajan välillä ei onnistu. Kyse ei siis välttämättä ole siitä, että työntekijä olisi hoitanut omat työtehtävänsä huonosti tai että ammattitaidossa olisi puutetta. Kenties työtehtäviä ei vain ole tehty työnantajan edellyttämällä tavalla.
 
Jos koeaikapurku sattuu kohdallesi, pyydä työnantajaa kertomaan, mistä koeaikapurku johtuu. Koeaikapurkua voi olla helpompi käsitellä, jos tapahtuneelle saa jonkinlaisen selityksen. Valitettavasti työnantajapuolella on usein sellainen linja, että koeaikapurkuun riittää pelkkä koeaikaan vetoaminen, eikä taustoja tarvitse tarkemmin avata. Tällainen linja ei kuitenkaan palvele ketään ja asioista olisi hyvä keskustella avoimemmin.
 
Liiton jäsenenä sinulla on aina mahdollisuus konsultoida työsuhdeneuvontaamme, jos olet joutunut koeaikapurun uhriksi tai harkitset itse purkavasi työsuhteesi koeajalla. Työsuhdeneuvonnassa autamme sinua tarkistamaan koeaikapurun laillisuuden ja suhtaudumme erittäin vakavasti lainvastaisiin koeaikapurkuihin.
 
Jos koeaikapurku vähänkin epäilyttää, suosittelen olemaan meihin yhteydessä, jolloin voimme yhdessä tarkistaa tilanteen ja miettiä mahdollisia toimenpiteitä, eikä asiaa tarvitse jäädä yksin murehtimaan.
Anne Kaattari
Anne Kaattari Anne työskentelee Ertossa juristina. Hän neuvottelee optikoiden työehtosopimuksen ja auttaa jäseniämme työsuhteisiin liittyvissä asioissa lakineuvonnassamme.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin