Ohjeet tukevat optometristeja työssään, kun lainsäädäntö muuttuu ja väestö ikääntyy. Näin voidaan taata silmäongelmista kärsiville asiakkaille aina yhtä laadukas näöntutkimus.
Kliiniset ohjeet valmistavat myös osaltaan optometristeja hallituksen keväisen kehysriihipäätöksen mukaisen ammattihenkilöasetuksen 16 pykälän poistamiseen.
Suomen Optometrian Ammattilaiset ry:n (Soa) puheenjohtaja Riikka Torvela näkee kliinisten ohjeiden olevan merkittävä lisä optometristin työkalupakissa.
”Kliiniset ohjeet ovat merkittävässä roolissa tukemassa ammattilaisia työssään, kun ammattihenkilöasetuksen 16 pykälä ja siihen liittyvät rajoitteet poistuvat lähitulevaisuudessa. Ohjeista on jatkossa hyötyä myös alan opiskelijoille.”
Kaihia koskevat ohjeet
Optometristi on usein ensimmäinen terveydenhuollon ammattilainen, joka tapaa näön heikentymisestä tai muista silmäoireista kärsivän ihmisen. Näiden asiakkaiden määrän tiedetään kasvavan tulevina vuosina, kun väestö ikääntyy.
Nyt julkaistu kliininen ohje kaihista keskittyy vanhuudenkaihiin. Se pitää sisällään muun muassa asiat, joihin optometristin on hyvä erityisesti kiinnittää huomiota näöntutkimuksessa. Ohje käy myös läpi, mitä asioita asiakkaalle tulee kertoa.
Anamneesia koskevat ohjeet
Anamneesin eli esitietojen kliininen ohje tukee optometristia, kun hän kartoittaa asiakkaan näkö- ja silmäterveysongelmia. Tarkoituksena on kerätä tietoa näköjärjestelmän toiminnasta ja tekijöistä, jotka saattavat altistaa tietyille yleis- ja silmäsairauksille. Siinä selvitetään muun muassa asiakkaan perustiedot, näkemiseen liittyviä tietoja, oireita ja lääkityksiä, elämäntapoja ja muita terveydentilaan vaikuttavia tekijöitä.