Lisätyöt ja ylityöt ovat normaalin työajan ylittäviä työtunteja, joita työnantaja pyytää työntekijää tekemään. Jos normaali työaika on 7,5 tuntia päivässä ja 37,5 tuntia viikossa, lisätöitä tehdään lain mukaan 8 tuntiin ja 40 viikkotuntiin asti. Sitä ylittävät työtunnit ovat ylitöitä. Jos työntekijä jää oma-aloitteisesti tekemään töitä, kyse ei ole lisätöistä eikä ylitöistä.
Miten ylityöt ja lisätyöt pitäisi korvata?
Useimmiten lisätyön palkka on saman suuruinen kuin tavallinenkin palkka. Toisinaan tessissä on sovittu, että lisätyöstä maksetaan 50 prosenttia korkeampaa palkkaa.
Ylityö on joko vuorokautista- tai viikkoylityötä. Työaikalain mukaan vuorokautinen ylityö on työtä, jota tehdään yli 8 tuntia päivässä. Viikoittainen on 40 viikkotyötunnin yli tehty työ, jota työntekijä tekee vaikkapa viikonloppuna kokonaisen työviikon päätteeksi.
Vuorokautisesta ylityöstä kaksi ensimmäistä tuntia maksetaan 50 prosentilla korotettua palkkaa. Sitä ylittävältä osalta palkka maksetaan 100 prosentilla korotettuna.
Viikoittaisesta ylityöstä maksetaan työaikalain mukaan 50 prosentilla korotettua palkkaa. Usein tesseissä on sovittu, että viikkoylityöstä maksetaan 8 ensimmäiseltä tunnilta 50 ja seuraavilta tunneilta 100 prosentilla korotettua palkkaa.
Työehtosopimuksissa voi olla muutoinkin sovittu ylitöistä työntekijälle edullisemmin, esimerkiksi alemmista ylitöiden tuntirajoista.
Voiko työnantaja velvoittaa tekemään ylitöitä?
Vaihtelevan työajan sopimuksella työskenteleviä lukuun ottamatta työntekijä voi antaa suostumuksen lisätöihin myös työsopimuksessa.
Työnantajan on pyydettävä työntekijää jäämään ylitöihin jokaista ylityökertaa varten erikseen. Työnantaja ei siis voi velvoittaa tekemään ylitöitä.
Työntekijä voi kuitenkin antaa suostumuksensa ylitöihin määrätyksi lyhyehköksi ajaksi, jos se on työn järjestelyjen vuoksi tarpeen.
Voiko ylitöitä tehdä miten paljon tahansa?
Työntekijän työaika ylityö mukaan lukien ei saa ylittää keskimäärin 48:aa tuntia viikossa neljän kuukauden ajanjakson aikana. Valtakunnallisella työehtosopimuksella voidaan kuitenkin sopia tasoittumisjakson pidentämisestä enintään 12 kuukauteen.