Näitä kaikkia säästöjä voidaan toteuttaa muuttamalla kankeaa historiallista optometristien työtä rajoittavaa asetusta nykypäivän osaamista ja tarpeita vastaavaksi.
Sosiaali- ja terveysministeriön antama terveydenhuollon ammattilaisia koskeva asetus pakottaa mm. kaikki kaihileikkauksessa käyneet silmälääkäriin aina silmälaseja uusittaessa. Esim. Ruotsissa ja Tanskassa silmälasien uusimisen yhteydessä tehtävän näöntutkimuksen voi Suomesta poiketen hoitaa optometristi. Suomen Optometrian Ammattilaiset ry (Soa), joka on Erton jäsenyhdistys, kannattaa edellä mainitun asetuskohdan poistamista.
“Kaksi kolmasosaa silmälääkäriasiakkaista on ihmisiä, joille on tehty kirurginen operaatio. Optometristit voisivat hoitaa vuositasolla arviolta jopa 150 000 sellaista käyntiä, joihin asetuksen vuoksi joudutaan tällä hetkellä käyttämään silmälääkäriä. Silmälääkäreiden arvokkaasta ajasta vapautuisi minimissään neljännes vakavien silmäsairauksien hoitoon. Näin helpotettaisiin satojen tuhansien suomalaisten elämää ja Kela-korvaukset ohjautuisivat sairauksien hoitoon”, painottaa Soan puheenjohtaja ja Erton hallituksen jäsen Riikka Torvela.
Optometristien osaamisen järkevällä käytöllä hyvinvointialueet säästäisivät Näkeminen ja silmäterveys Näe ry:n arvion mukaan noin 30 miljoonaa euroa vuodessa. Samanaikaisesti säästöjen kanssa vapautuisi yksityisen sektorin silmälääkäreiden työaikaa lyhentämään nykyisiä vakavia ja kroonisia silmäterveyden hoitojonoja.
“Suomessa koulutetaan ammattikorkeakouluissa ammattitaitoisia optometristeja, mutta heidän työpanostaan ei käytetä tehokkaasti ja järkevästi. Yhteiskuntamme hukkaa arvokasta ja korkeasti koulutettua resurssia”, sanoo Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen.
Silmäterveyden asiakkaille optometristin työtä rajoittavan asetuksen poistaminen tarkoittaisi näönhuollon palveluiden moninkertaistumista ja helpottaisi mm. harvaan asuttujen alueiden näönhuollon palveluiden saatavuutta.
Vapaus valita
Asetusmuutoksen myötä esimerkiksi silmälasejaan uusivalla olisi edelleen mahdollisuus mennä silmälääkärin vastaanotolle ja saada siitä Kela-korvaus, mutta halutessaan hän voisi käyttää paikallista optometristipalvelua ilman Kela-korvausta. Tällä hetkellä silmälääkärin vastaanotto maksaa asiakkaalle Kela-korvauksen jälkeen yleensä noin 100 euroa. Optometristin tarkastuksen arvioitu hinta olisi tästä reilusti alle puolet.
“Vetoamme sosiaali- ja terveysministeriöön, että terveydenhuollon ammattilaisista annettua asetusta muutetaan mahdollisimman nopeasti. Muutos tarkoittaisi yhden pykälän poistamista asetuksesta. Ministeriö voisi halutessaan tehdä muutoksen jo kuluvana vuonna. Paremmat palvelut ja säästöt alkaisivat toteutumaan jo vuoden 2024 aikana”, toteavat puheenjohtajat yhdessä.
Suomen Optometrian Ammattilaiset ry tekee aktiivista yhteistyötä näönhuollon asioissa Näkeminen ja silmäterveys Näe ry:n kanssa. Soa on Toimihenkilöliitto Erton jäsenyhdistys. Näe ry:n tiedote nyt esillä olevasta teemasta löytyy linkin takaa.
Lisätietoja:
Juri Aaltonen, puheenjohtaja, Toimihenkilöliitto Erto ry. 040 553 8536
Riikka Torvela, hallituksen puheenjohtaja, Suomen Optometrian Ammattilaiset Soa ry, 040 5385108, riikka.torvela@erto.fi
Toimihenkilöliitto Erto on olemassa, jotta kaikilla olisi parempi työelämä. Erto on yhteiskunnallinen keskustelija ja neuvottelija, jonka 13 000 jäsentä työskentelevät yksityisillä aloilla asiantuntijatehtävissä. Erto neuvottelee ja sen jäsenet hyväksyvät vuosittain useita merkittäviä valtakunnallisia työehtosopimuksia ja palkkasuosituksia.
Suomen Optometrian Ammattilaiset ry (Soa) on optometristien, optikoiden, optometristiopiskelijoiden ja näönhuollon tehtävissä työskentelevien oma ammattiyhdistys. Soa on osa Toimihenkilöliitto Ertoa.