1. Selvitä ensimmäisenä, paljonko samasta tai samanarvoisesta työstä maksetaan muille samassa työpaikassa työskenteleville.
Järkevää voi olla kartoittaa myös samalla alalla mutta eri työpaikassa työskentelevien palkkoja. Tähän antavat apua ammattiliittojen palkkasuositukset sekä työehtosopimukset ja myös esimerkiksi työpaikan luottamusmieheltä voi saada tukea palkkavaatimuksille. Jos oma kuukausittainen palkka jää selvästi jälkeen samoissa työtehtävissä työskentelevien tilipusseista, perusteet palkankorotukselle saattavat olla olemassa.
2. Älä lähde palkkaneuvotteluihin tunnekuohun vallassa, valmistautumatta ja mutupohjalta.
Hyvä peruste palkan korottamiselle on esimerkiksi se, että työ on muuttunut vaativammaksi.
3. Osoita neuvottelussa asia työnantajalle mahdollisimman konkreettisesti.
Jos työnkuvaan on tullut hiljattain esimerkiksi uusi työvaihe, jonka vuoksi työstä on selviydyttävä aiempaa nopeammin, se voi olla hyvä peruste palkankorotukselle. Toinen syy vaatia lisää rahaa on tavallista parempi suoriutuminen työtehtävistä. Siihenkin on kuitenkin syytä löytää mitattavia tekijöitä. Pelkästään oma tuntuma siitä, että on tehnyt duuninsa hyvin, ei usein riitä vakuuttamaan työnantajaa. Kannattaa osoittaa, miksi ja miten on selvinnyt työstä työkavereitaan paremmin.
4. Neuvottele myös muista työsuhde-eduista.
Jos suoraa euromääräistä palkkaa on vaikea korottaa, neuvottele muista työsuhde-eduista, kuten lounas- ja kulttuuriseteleistä tai vaikka joukkoliikenteen lipuista.
5. Ota palkankorotukseen tähtääviä asioita säännöllisesti esille vuosittaisessa kehityskeskustelussa esimiehen kanssa.
Samalla voitte sopia seuraavalla vuodelle henkilökohtaisista tavoitteista, joiden perusteella palkkaa on mahdollista korottaa.