UP! Partnersilla ammatikseen työnhakijoita valmentava Susan Calonius neuvoo aloittamaan haastatteluun valmistautumisen tutkimalla, millainen työnantaja on kyseessä sekä katsomalla työpaikkailmoituksesta, mitkä vaatimukset ja toiveet heillä on.
Hakijan kannattaa myös lukea huolella työpaikkailmoituksen työnkuva, jotta on mahdollisimman tietoinen kaikesta. Yleisimpiä haastattelukysymyksiä voi harjoitella etukäteen. Usein haastattelussa kysytään esimerkiksi, mitkä ovat työnhakijan vahvuudet ja kehittämiskohteet.
Millä voi torjua työhaastatteluun liittyvää jännitystä?
Mitä paremmin haastatteluun on valmistautunut, sitä vähemmän yleensä jännittää. Myös erilaiset mentaaliharjoitukset tutkitusti auttavat. Hakija voi kuvitella tilanteen etukäteen ja harjoitella sitä. Kannattaa muistaa, ettei jännittämisessä ole mitään pahaa. Jos asia olisi yhdentekevä, ei se varmaan jännittäisikään.
”Mukaan voi ottaa vaikka vihkon, johon on etukäteen kirjoittanut omia ajatuksiaan. Suosittelen myös, että hakija kertoo jännittävänsä. On ihan sopivaa tuoda esiin, että tämä on minulle unelmien työpaikka ja siksi jännitän. Silloin jännitys usein kääntyy positiiviseksi asiaksi, koska me ihmiset jännitämme meille tärkeitä asioita”, Calonius rauhoittelee.
Miten voi antaa hyvän ensivaikutelman itsestään?
Ensivaikutelma on todella tärkeä, koska haastattelu kestää lyhyen ajan. Jos antaa huonon vaikutelman, sitä on vaikea kääntää eduksi tunnissa tai puolessa. Haasteltavan pitää tulla ajoissa paikalle, tietää ketä on tullut tapaamaan ja käteltävä kunnollisesti. Kättelyäkin on hyvä harjoitella etukäteen, jotta se on napakka.
”Kannattaa katsoa silmiin, olla pukeutunut tehtävän vaatimalla tavalla ja olla siistin näköinen”, Calonius muistuttaa.
Halutessaan tehdä erityisen vaikutuksen voi hakija haastattelukutsun saatuaan laittaa etukäteen LinkedIn-yhteisöpalvelussa verkostoitumispyynnön ja viestin työnantajalle. Viestissä kannattaa sanoa odottavansa innolla tapaamista, ja että nähdään haastattelun merkeissä.
Viestiä voi laittaa myös haastattelun jälkeen, jolloin on hyvä kiittää haastattelijaa haastattelusta.
Miten kannattaa toimia itse haastattelussa?
”Paras vinkki on se, että kuuntele haastattelukysymykset kunnolla. Jos sinua pyydetään kertomaan itsestäsi, älä kerro ikää ja paikkakuntaa, sillä työnantaja haluaa kuulla sinun osaamisestasi. Suhteuta aina vastauksesi siihen, että työnantajaa kiinnostaa osaamisesi”, Calonius neuvoo.
Työnantaja kysyy usein haastattelussa, onko työnhakijalla jotain kysyttävää. Jos haastattelu on ollut vuoropuhelua, eikä ole oikeasti enää kysyttävää, niin väen väkisin ei tarvitse kysyä. Mutta jos mahdollisuus kysymyksiin tulee vasta haastattelun lopuksi, on sopivaa kysyä esimerkiksi työnkuvasta. Jos työhön liittyy esimerkiksi matkustelua tai iltatyötä, voi vaikka kysyä tarkentavia kysymyksiä matkustelun tai iltatyön määrästä.
Haastattelussa voi myös kysyä, millainen työyhteisö yrityksessä on. Tässä vaiheessa ei kannata kysyä ensimmäiseksi palkasta, vaikkei se olisi tullut vielä esiin haastattelussa.