”Tämä on kiva ja mielenkiintoinen tehtävä, vaikka välillä matkassa onkin mutkia ja työnantajan kanssa saa vääntää monesta asiasta”, Terveystalon luottamusmies Mari Pyykkö, 54, sanoo. Hän on työskennellyt Terveystalo Kampissa reilut seitsemän vuotta. Asiakasneuvojan oma työnkuva on vuosien saatossa monipuolistunut.
”Hoidan sairaalalaskutusta ja toimin Diktamen-järjestelmän parissa, eli pistän esimerkiksi lääkäreiden E-lausuntoja eteenpäin vakuutusyhtiöille. Teen edelleen jonkin verran myös asiakaspalvelua”, Pyykkö kertoo.
Keväällä 2019 luottamusmiehenä aloittaneen Pyykön vastuulle kuuluvat Terveystalon Helsingin keskustan toimipisteet Kamppi, Keskuskatu ja Ruoholahti. Suurin toimipiste Kamppi vie valtaosan luottamusmiehen ajasta.
”Henkilökunta täällä Kampissa on harmillisen kuormittunutta, ja työmäärät ovat vain lisääntyneet. Terveystalossa on myös ollut aika paljon muutosneuvotteluita”, Pyykkö huokaa.
Luottamusmiehen tehtäville on varattu aikaa päivä viikossa. Silloin asioihin ehtii keskittyä rauhassa, mutta viestejä tulee kyllä luettua pitkin viikkoa. Yksin asioita ei tarvitse pähkäillä, tarvittaessa neuvoa voi kysyä Erton juristeilta tai Terveystalon pääluottamusmies Leila Leiviskältä.
”Monet asiat osaan katsoa tessistä, mutta tarpeen tullen varmistan vielä, että annan oikeita neuvoja. Takanani on paljon vahvoja ja viisaita naisia, joilta kysyä. Tykkään myös siitä, että lakipykälissä ei ole säätövaraa, vaan kun asia on näin, niin se on juuri näin.”
Luottamusmies ajaa oikeudenmukaisuutta
Ammattiliittoon Pyykkö itse on liittynyt vasta päälle nelikymppisenä.
”Mikään ei ole enää pysyvää, työpaikoissa on nykyisin suuri vaihtuvuus. Liittoon kuuluminen tuo vähän turvaa.”
Pyykkö arvelee, että myös ikä on saanut hänet kiinnostumaan ay-toiminnasta. Kun aikuisena on paljon niin sanottua omaa aikaa, saa tehdä juuri sitä mikä kiinnostaa. Niinpä hän ilmaisi kiinnostuksensa luottamusmiehen tehtäviä kohtaan jo ennen kuin paikkoja oli vapaana. Tietoa tehtävästä hän sai oman talon pääluottamusmieheltä.
”Olen aika suorasukainen, haluan että asioita tehdään oikeudenmukaisesti”, Pyykkö pohtii.
Hänelle on tärkeää etenkin se, että kaikkia kohdeltaisiin työelämässä samanarvoisesti.
”Pieni ihminen ei pysty paljoa vaikuttamaan palkkatasoonsa, mutta työyhteisössä olisi tärkeää, että kaikki samaa työtä tekevät saisivat saman korvauksen.”
Matkan varrelle mahtuukin monia palkkaukseen liittyviä tapauksia, Pyykkö on edistänyt esimerkiksi tehtäväkohtaisten lisien yhtenäisyyttä eri toimipisteiden välillä.
Kiitoksia muilta työntekijöiltä
Luottamusmiestyön mukanaan tuoma muiden työntekijöiden auttaminen on ennen kaikkea palkitsevaa. On kivaa mennä sanomaan työntekijälle, että tämän asiaa on viety eteenpäin.
Mukavalta on tuntunut myös se, kun monet Terveystalon työntekijät ovat tulleet kiittelemään, että juuri Pyykkö toimii luottamusmiehenä.
”Kun olen kuulemma niin tiukka! Itse en ehkä niin huomaa sitä, mutta taidan olla vähän sellainen, että napautan ja sanon, että nyt tehdään näin”, Pyykkö nauraa.
On luottamuksen osoitus, kun ihmiset lähestyvät luottamusmiestä henkilökohtaisilla asioillaan.
”Jokainen tietää, että jo se helpottaa, kun saa pahan olon purettua. Minä laitan sitten asiaa eteenpäin.”
Kokemus on tosin opettanut, että isossa talossa asiat ottavat oman aikansa ja päätökset menevät monien käsien kautta – enää Pyykkö ei ole niin kärkkäästi muistuttamassa epäkohdista, vaan hän malttaa ensin odottaa, miten tilanne lähtee lutviutumaan.
Luottamusmiehenä myös johtoporras on tullut eri tavalla tutuksi.
”Perustyötä tehdessä johtajat ovat nimeltä tuttuja, mutta luottamusmiehenä pääsen oikeasti työskentelemään heidän kanssaan. Voimme puhua asioista suoraan, mitään ei tarvitse kaunistella.”