Kysymyksiä ja vastauksia sosiaalialan järjestöjä koskevaan lakkoon 1.2–2.2.2024
Löydät alta vastauksia yleisimpiin kysymyksiin sosiaalialan järjestöjä koskevaan lakkoon liittyen.
UKK päivitetty 29.1. klo 10.55
Miksi lakko?
Maan hallitus valmistelee laajoja ja rajuja työelämää sekä sosiaaliturvaa koskevia heikennyksiä. Lakolla vastustetaan hallituksen sanelupolitiikkaa ja vaaditaan työmarkkinoille aitoa neuvottelua työmarkkinarauhan ja reiluuden palauttamiseksi maahan.
Keitä lakko koskee?
Lakossa ovat työehtosopimuksen piiriin kuuluvat tehtävät. Lakko koskee kaikkia työntekijöitä, jotka työskentelevät sosiaalialan järjestöjä koskevan työehtosopimuksen piirissä.
Lakon alaista työtä on kaikki sellainen työ, johon sovelletaan em. työehtosopimusta. Lakossa ovat kaikki työntekijät riippumatta siitä, onko työnantaja työnantajajärjestön jäsen vai ei.
Lakko koskee sekä liittoon järjestäytyneitä että järjestäytymättömiä työntekijöitä. Lakko koskee myös muiden työnantajien palveluksessa olevia työntekijöitä, jotka työskentelevät järjestöissä edellä mainitun työehtosopimuksen soveltamisalan mukaisissa tehtävissä esimerkiksi vuokratyöntekijöinä.
Mitä minun tulee tehdä kun on lakko?
Et mene työpaikalle. Jos olet etätöissä, et avaa konetta.
Sinun ei tarvitse ilmoittaa asiasta etukäteen työnantajalle, vaikka työnantaja sitä kysyisi, mutta voit halutessasi ilmoittaa.
Milloin lakko alkaa ja päättyy?
Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat 1.2.2024 klo 00.01 ja 2.2.2024 klo 23.59 välisenä aikana.
Onko työtaistelu/lakko laillinen?
Erton tänään ilmoittama lakko on laillinen ja siihen saa osallistua jokainen sosiaalialan järjestössä työskentelevä toimihenkilö siitä riippumatta, onko hän liiton jäsen vai ei. Jos työpaikalla ilmenee painostusta tai muuta epäasiallista käytöstä, pyydetään välittömästi ottamaan yhteyttä työpaikan luottamusmieheen ja tarvittaessa liittoon.
Lakko on laillinen, sen ensisijaiset tavoitteet eivät liity työehtosopimukseen, vaan työtaistelulla ajetaan poliittisia tai yhteiskunnallisia päämääriä. Työrauhavelvollisuus ei koske poliittisia työtaisteluja, vaan niitä voi demokraattisessa yhteiskunnassa järjestää vapaasti.
Tarvitseeko työntekijän ilmoittaa, onko hän lakossa mukana?
Työntekijän ei tarvitse ilmoittaa työnantajalle, osallistuuko hän lakkoon vai ei, vaikka työnantaja sitä kysyisi. Erto on ilmoittanut lakosta työnantajaliitoille. Työtaisteluoikeus on perusoikeus, eikä työnantaja voi estää työntekijöitä osallistumasta lakkoon. Työnantaja ei myöskään saa painostaa tai kohdistaa negatiivisia seuraamuksia lakkoon osallistuvaa työntekijää kohtaan.
Lakossa vai vapaalla?
Jos olet lomalla tai sinulla on vapaapäivä, olet silloin poissa töistä ko. syyn vuoksi. Voit myös sopia työnantajan kanssa palkallisesta vapaapäivästä lakon aikana. Olennaista on, että et ole töissä lakkopäivinä.
Jos olet palkallisella vapaalla, et ole lakossa ja ansionmenetystä ei tule.
Lakko ja palkaton vapaa?
Palkattomasta vapaasta sopinut työntekijä jää sovitun mukaisesti palkattomalle vapaalle lakosta huolimatta. Palkattomalla vapaalla oleva ei ole oikeutettu lakkoavustukseen, koska ansionmenetystä lakon vuoksi ei tule.
Työntekijälle ennen lakkoa myönnettyä palkatonta vapaata ei voi peruuttaa lakon takia.
Lakossa vai sairaana?
Jos sairastut ennen lakkoa, ilmoita siitä esihenkilölle työpaikan käytännön mukaan. Olet silloin sairauslomalla ja saat sairausajan palkkaa tai sairauspäivärahaa. Jos olet sairauslomalla, et ole lakossa etkä tee töitä.
Lakkoavustusta ei makseta, koska sinulle ei tule ansionmenetystä lakon vuoksi.
Työnantajani kysyy, voisinko tehdä etätöitä lakon aikana. Mitä vastaan?
Sinulla on oikeus kieltäytyä työstä lakkopäivinä kertomatta asiasta työnantajalle etukäteen. Lakko koskee myös etätyötä. Sitäkään ei tehdä lakon aikana.
Olen Erton jäsen. Onko minun osallistuttava lakkoon?
Lakonalaista työtä ei tehdä. Tämä koskee myös muita kuin Erton jäseniä, kuten jonkin toisen liiton jäseniä tai liittoon järjestäytymättömiä työntekijöitä.
Etätyötäkään ei tehdä lakon aikana.
Pitääkö työnantajalle ilmoittaa Erton jäsenyydestä?
Erton jäsenyys ei kuulu työnantajalle eikä siitä tarvitse työnantajalle kertoa. Lakko koskee työehtosopimuksen tarkoittamaa työtä, eikä lakkoon osallistuminen ole sidottu Erton jäsenyyteen.
Mitä jos työnantaja määrää tekemään lakon alaista työtä?
Lakko on laillinen toimenpide, johon työnantajat eivät saa puuttua esimerkiksi asettamalla työstä kieltäytyville työntekijöille sanktioita. Myös luottamushenkilöt osallistuvat lakkoon.
Mikäli työnantaja yrittää estää oikeuttasi osallistua lakkoon, ota yhteyttä Erton työsuhdeneuvontaan.
Voiko työnantaja irtisanoa lakkoon osallistumisen takia?
Ei voi. Kun lakko on ammattiyhdistyksen toimeenpanema, työnantajalla ei ole oikeutta irtisanoa tai purkaa työsopimusta lakkoon osallistumisen takia. Erto on ammattiyhdistys.
Saanko lakkoavustusta?
Erto maksaa lakkoon osallistuvalle jäsenelleen lakkoavustusta jälkikäteen jokaiselta lakon alle jäävältä työvuorolta, mikäli työnantaja on pidättänyt palkan lakkoon osallistumisen vuoksi. Lakkoavustusta voit hakea täyttämällä verkkosivuillamme olevan lakkoavustushakemuksen.
Mitä rajoja lakolle on asetettu?
Lakko ei koske hengen, terveyden ja ympäristön turvaamiseksi tehtävää työtä.