Asiaton käytös töissä voi tehdä päivistä yhtä painajaista. Siksi ongelma heijastuu helposti koko työyhteisöön ja vastuu työskentelyrauhasta onkin koko porukalla. Tärkeintä on pyytää väärin tekevää kollegaa tai esimiestä lopettamaan. Mikäli se ei auta, asiaa pitää lähteä selvittämään tiukemmalla otteella.
Mitä teen ensimmäisenä, jos uskon tulleeni kohdelluksi epäasiallisesti töissä?
Tärkeää on ilmoittaa heti epäasiallisesti käyttäytyvälle henkilölle, ettei hyväksy hänen käytöstään ja pyytää häntä lopettamaan. Jos tämä ei auta, tulee asiasta ilmoittaa työnantajalle.
Tieto ongelmasta kannattaa lähettää työnantajalle sähköpostitse, jotta siitä jää selkeä dokumentti. Työnantajalla on tiedon saatuaan velvollisuus puuttua epäasialliseen kohteluun. Mikäli työnantaja laiminlyö vastuunsa selvittää tilannetta, työnantaja voi syyllistyä työturvallisuuslain rikkomiseen. Epäasialliseksi koetut tapahtumat kannattaa kirjata itselleen ylös tarkasti, jotta tapahtuneisiin voi myöhemmin palata.
Jos olet jo tehnyt kirjallisen ilmoituksen epäasiallisesta kohtelusta, eikä mitään ole tapahtunut, kannattaa ottaa yhteyttä työpaikan työsuojeluvaltuutettuun. Kärjistyneessä tilanteessa voit ottaa yhteyttä myös työsuojeluviranomaisiin, joiden tehtävänä on valvoa, että työn tekeminen Suomessa on turvallista ja reilua kaikille osapuolille. Viranomaista voi pyytää tekemään työpaikalla tarkastuksen epäasiallisesta käytöksestä.
Työsuojeluviranomaisten päivystysnumerot löydät jutun lopusta.
Onko minun hoidettava asia itse?
Myös työkaveri voi tehdä ilmoituksen työnantajalle työyhteisössä tapahtuvasta asiattomasta käytöksestä, vaikka se ei kohdistuisikaan häneen. Jos esimerkiksi yksi työyhteisön jäsenistä raivoaa toistuvasti kollegalleen, työkaveri voi ilmoittaa asiasta esimiehelleen tai työnantajalleen.
Keneltä saa apua tilanteen selvittämiseen?
Työpaikoilla on yleensä nimetty työsuojeluvaltuutettu tai luottamusmies, jota voi pyytää avuksi. Jos henkilöstön edustajaa ei löydy, voi ottaa yhteyttä Erton työsuhdeneuvonnan päivystykseen, joka palvelee Erton jäseniä.
Millaista apua Erto tarjoaa?
Usein paras ratkaisu on istuttaa kaikki saman pöydän ääreen ja puhua asioista kasvokkain. Ertosta voit saada keskusteluapua tilanteen ratkaisemiseksi ja tiedustella muun muassa lakiin liittyviä asioita.
Työsuojeluviranomaisten yhteinen päivystysnumero 02 950 16620 (ma–pe klo 9–15).