Siirry suoraan sisältöön

Kuinka sitova allekirjoitettu työsopimus on ennen varsinaisen työn aloittamista?

Lue Erton lakitiimin juristin Anne Kaattarin kirjoitus aiheesta.

Naisen kädet ja rannekello
Ehkä sinulle on käynyt niin, että saat kivan työtarjouksen ja otat sen vastaan ja työsopimus allekirjoitetaan puolin ja toisin hyvissä ajoin ennen työn varsinaista aloittamista. Sitten tuleekin yhtäkkiä se soitto toisesta työstä, aivan  unelmaduunista, ja sanot tulevasi töihin. Vasta jälkikäteen tajuat, että sinullahan on jo allekirjoitettu työsopimus toisaalle. Mitä tällaisessa tilanteessa pitäisi tehdä? 
 
Allekirjoitettu työsopimus on lähtökohtaisesti sitova ja molemmilla osapuolilla pitää olla oikeus luottaa tehtyyn työsopimukseen. Jos työsopimusta ehdoin tahdoin rikkoo, voi joutua vahingonkorvausvelvolliseksi, joten ei riitä, että jättää vain menemättä siihen toiseen työpaikkaan, vaan asialle pitää jotain myös tehdä. Vahingonkorvauksen määrä tällaisessa tilanteessa on noudattamatta jääneen irtisanomisajan palkka. 

Usein asiat ovat sovittavissa työnantajan kanssa

 
Ensisijaisesti kannattaa soittaa sille työnantajalle, jonka kanssa on jo työsopimuksen solminut, ja syvästi pahoitella tilannetta ja sitä, että ei pääsekään aloittamaan kyseisessä työpaikassa. Yleensä asia ratkeaa jo tällä soitolla ja asiat saadaan sovittua ja allekirjoitettu työsopimus ns. mitätöidään. Tällaisessa keskustelussa kannattaa vielä sopia, että laitat puhelun jälkeen vielä kirjallisesti sovitut asiat työnantajalle tiedoksi ja pyydät työnantajaa vielä kuittaamaan viestin. 
 
Jos sopiminen ei onnistu tai tuntuu liian pelottavalta soittaa, niin työntekijällä on aina oikeus irtisanoa työsopimuksensa ilman perustetta. Silloin voi toimittaa työnantajalle kirjallisen irtisanomisilmoituksen jo ennen työsuhteen alkua. Jos irtisanomisaikasi on 14 vrk ja työsuhteen alkamiseen on yli kaksi viikkoa aikaa, ei kyseiseen työpaikkaan tarvitse mennä päiväksikään töihin, kunhan toimitat irtisanomisilmoituksen hyvissä ajoissa.
 
Jos taas irtisanomisaika ylittää sovitun työsuhteen aloittamispäivän, pitää työntekijän varautua siihen, että menee loppuirtisanomisajaksi töihin. Tällöin työnantaja maksaa palkkaa tehdyiltä työpäiviltä. Kannattaa tässä tilanteessa vielä kysyä työnantajalta, että haluaako työnantaja todella sinut töihin muutamaksi päiväksi, vai voisitteko sopia, että töihin ei tarvitse tulla. Aika harva työnantaja haluaa uuden työntekijän lyhyeksi ajaksi töihin pyörimään ja aiheuttamaan ylimääräisiä palkkakuluja. 

Koeaikapurkua ei voi tehdä ennen ensimmäistä työpäivää

 
Koeaikapurkua ei voi käyttää ennen työsuhteen ensimmäistä työpäivää, koska työsopimuksen allekirjoittaminen aloittaa vasta työsopimussuhteen ja työsuhde alkaa vasta ensimmäisestä todellisesta työpäivästä. Koeaikapurkua ei voi käyttää sillä perusteella, että menet yhdeksi päiväksi töihin ja teet koeaikapurun toisen mieluisemman työsuhteen takia. Koeaikapurkua voi käyttää silloin kun kyseisessä työpaikassa on jotain epämiellyttävää tai toimimatonta eikä sen takia, että parempi työtarjous odottaa toisaalla. 
 
Allekirjoitettu työsopimus sitoo yhtä lailla myös työnantajaa, joten jos työnantaja peruuttaakin jo sovitun työn, on työnantajan yhtä lailla maksettava irtisanomisajan palkka korvauksena noudattamatta jäänestä irtisanomisajasta.
 
Myös työnantajan ensimmäisenä työpäivänä suorittama koeaikapurku herättää epäilyksen siitä, että koeaikapurku perustuu johonkin muuhun asiaan kuin työntekijään, ja hänen suoriutumiseensa ja sopeutumiseensa työpaikalle, koska harvemmin vielä yhdessä päivässä voi muodostaa todellista kuvaa työntekijän sopivuudesta työpaikkaan.

Erton jäsenenä et jää yksin

Jos olet Erton jäsen, voit aina soittaa lakitiimimme työsuhdeneuvontaan ja kysyä neuvoa. Muistathan myös, että voit tarkistuttaa uuden työsopimuksen maksuttomasti Erton juristeilla, ja saat sopimukseen kommentit yhden arkivuorokauden sisällä.
Anne Kaattari
Anne Kaattari Anne työskentelee Ertossa juristina. Hän neuvottelee optikoiden työehtosopimuksen ja auttaa jäseniämme työsuhteisiin liittyvissä asioissa lakineuvonnassamme.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin