Siirry suoraan sisältöön

Juristin vinkki: Korvaava työ voi olla sairauspoissaolon vaihtoehto

Kun sairausloma pitkittyy, on hyvä tarkastella työntekijän jäljellä olevaa työkykyä tarkemmin. Korvaava työ voi olla toisinaan hyvä vaihtoehto.

Nainen katsoo ulos ikkunasta

Joskus työelämässä tulee mutkia matkaan ja työntekijä sairastuu, jolloin työkyky heikkenee. Tällaisessa tilanteessa työntekijällä on oikeus olla poissa työstä työkyvyttömyyden takia. Työntekijä toimittaa työpaikan ohjeistusten mukaisesti lääkärintodistuksen työnantajalle ja työnantaja maksaa sairausajan palkkaa joko työehtosopimuksen tai lain perusteella. Palkanmaksuvelvollisuuden päättymisen jälkeen työntekijä voi hakea Kelalta sairauspäivärahaa.

Työntekijä voi kuitenkin sairauslomastaan huolimatta kokea, että hänellä olisi työkykyä joihinkin tehtäviin ja silloin asiasta on hyvä jutella sekä hoitavan lääkärin että työnantajan kanssa. Tällaisessa tilanteessa työntekijä ja työnantaja voivat yhdessä sopia esimerkiksi korvaavan työn tekemisestä. Korvaavalla työllä tarkoitetaan kevennettyä työtä, jota tehdään sairausloman sijaan.

Työnantaja ei voi määrätä korvaavaan työhön, vaan järjestely perustuu aina vapaaehtoisuuteen ja järjestelystä sovitaan aina yhdessä. Joissain työehtosopimuksissa voi olla myös määräyksiä korvaavasta työstä ja näitä kirjauksia on silloin syytä huomioida korvaavaa työtä miettiessä. 

Korvaavasta työstä saa normaalin palkan

 

Korvaavasta työstä maksetaan työntekijän normaali palkka, eli vaikka korvaava työ olisi vähemmän vaativampaa tai kevyempää, palkkaa ei pienennetä. Kun työpaikalla lähdetään miettimään korvaavaa työtä, on tärkeää varmistaa, että korvaava työ ei vaaranna työntekijän terveyttä. Työterveyslääkäri arvioi korvaavan työn sopivuutta työntekijän työkykyyn nähden. Lisäksi korvaavan työn pitää olla sekä työntekijälle että työnantajalle mielekästä ja työntekijän osaamista vastaavaa työtä. Mikäli korvaava työ edellyttää perehdytystä, on työnantajan huolehdittava siitä. 

Korvaavaa työtä tai työn muokkaamista voidaan harkita silloin, kun työntekijällä on sairaudesta huolimatta paljon työkykyä jäljellä, mutta poissaolo uhkaa pitkittyä. Työhönpaluu voi olla osa toimintakyvyn ylläpitämistä ja paranemisen tukemista ja siksi korvaavasta työstä on myös hyvä keskustella hoitavan lääkärin kanssa ennen kuin asioista lähdetään sopimaan työpaikalla. Työntekijä voi myös antaa luvan työterveyslääkärille keskustella esihenkilön kanssa mahdollisesta korvaavasta työstä. Korvaavan työn mallilla ei siten yleensä tarkoiteta oman työn korvaamista toisella työllä vaan työn muokkaamista joko sisällöllisesti tai esimerkiksi työn suorituspaikan suhteen sairausloman vaihtoehtona. 

Parhaimmillaan työn muokkauksilla ja korvaavalla työllä voidaan välttää sairausloman pitkittyminen tai työelämästä syrjäytyminen. Työntekijän työpanosta voidaan hyödyntää jatkossakin, kun töitä mietitään uudestaan ja järjestellään. Ensisijaisesti lähdetään miettimään työntekijän oman työn muokkaamista sopivaksi ja vasta jos tämä ei ole mahdollista, mietitään toisenlaisten työtehtävien tekemistä. 

Anne Kaattari
Anne Kaattari Anne työskentelee Ertossa juristina. Hän neuvottelee optikoiden työehtosopimuksen ja auttaa jäseniämme työsuhteisiin liittyvissä asioissa lakineuvonnassamme.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin