Muutosturva auttaa eteenpäin
Muutosturvalain mukaan vähintään 30 henkilöä työllistävä työnantaja on velvollinen auttamaan irtisanotut työntekijät uusiin töihin. Tämä tarkoittaa sitä, että työnantajan pitää tarjota valmennusta tai koulutusta irtisanotuille. Valmennuksen tarkoitus on auttaa työllistymisessä ja ratkaisujen tekemisessä. Työnantaja voi myös tarvittaessa ostaa yhdessä valtion kanssa ELY-keskuksen tarjoamaa ammatillista koulutusta irtisanotuille. Jotta irtisanotulla on oikeus muutosturvaan, hänellä on oltava viiden vuoden mittainen työhistoria kyseisessä yrityksessä.
Muista työllistymisvapaa!
Jokaisella työntekijällä on oikeus irtisanomisajalla hakea töitä, eli pitää työllistymisvapaapäiviä. Kannattaa siis kääriä hihat ja ryhtyä etsimään uutta paikkaa jo ennen kuin työ on päättynyt. Työllistymisvapaapäivien määrä riippuu irtisanomisajan pituudesta ja työsuhteen kestosta. Voit halutessasi pitää vapaat osa-aikaisesti. Vapaista on kuitenkin aina sovittava työnantajan kanssa. Jos työllistymisvapaiden sopimisen kanssa ilmenee pulmia tai kysymyksiä, olethan yhteydessä Ertoon.
Kun harkitset uutta alaa
Entä jos työ, josta sinut on irtisanottu, ei enää tunnukaan itselle sopivalta? TE-toimisto tarjoaa tässä tilanteessa psykologipalveluja auttamaan ammatinvalinnassa. Osoitteessa uraohjaus.te-palvelut.fi voit varata maksuttoman ajan psykologin puhelin- tai videovastaanotolle.
Jos haluat kokeilla käytännössä, millaista on työskennellä valitsemallasi uudella alalla, voit hakeutua työkokeiluun. Työkokeilun ehtona on, että olet TE-toimiston asiakas ja etsit uutta alaa, jolle kouluttautua tai hakeutua työkokeilussa saadun kokemuksen avulla. Työkokeiluun voit mennä jo irtisanomisajalla, jos sinulla ei ole työvelvoitetta. Työkokeilu voi olla täysi- tai osa-aikaista. Jos työkokeilu kiinnostaa sinua, ota yhteyttä TE-toimistoon ja ala hakea kiinnostavaa työpaikkaa.
Takaisin koulunpenkille?
Joskus ottaa aikansa löytää oma ala ja edessä on uudet opinnot. TE-toimistolla on paljon ammatillisia, ilmaisia työvoimakoulutuksia. TE-toimisto järjestää myös yrittäjäkoulutusta, joka saattaa olla jopa edellytys yrityksen aloittamiseen annettavan starttirahan saamiselle. Näihin koulutuksiin on kuitenkin valtava määrä hakijoita, joten hakemuksessa pitää näkyä motivaatio alalle.
Sinulla saattaa myös olla oikeus omaehtoiseen koulutukseen. Silloin voit osallistua itse löytämääsi koulutukseen ja saada työttömyyspäivärahaa sen ajalta. Päivärahaa saa enimmillään 24 kuukautta, jonka jälkeen opinnot on rahoitettava jollain muulla tavalla. Koulutuksen aikana ei ole pakko hakea töitä.
Työnhakijat saavat myös osallistua lyhytkestoiseen koulutukseen pelkästään ilmoittamalla siitä TE-toimistoon. Lyhytkestoinen koulutus saa kestää enimmillään kuusi kuukautta. Opinnot voivat olla esimerkiksi omaa tutkintoa täydentäviä. Lyhytkestoisen opiskelun aikana on kuitenkin haettava töitä.