Siirry suoraan sisältöön

Ihminen haluaa tulla kuulluksi – niin töissä kuin kotona

Kuunteleminen on taiteenlaji, jota kannattaa harjoitella ja johon kannattaa satsata. Kokeile kuuntelemiseen niin sanottua 30 sekunnin sääntöä.

Käsi korvalla.
Televisiosta tuttu psykologi Tony Dunderfelt on kiinnostunut muustakin kuin parisuhteista ja rakkaudesta. Häntä innostaa kaikki ihmisen elämään kuuluva, myös työ. Ja itse asiassa kaikki on osa yhtä ja samaa asiaa: ihmisen mieli.
 
”Tällainen humanistinen psykologi ei voi ymmärtää, että ihminen olisi työssä erilainen kuin vapaa-aikana tai juhlissa, sillä hän on sama ihminen kaikissa oloissa – tosin tietyt piirteet korostuvat eri ympäristöissä”, hän sanoo.
 
Dunderfelt vertaa työyhteisöä perheeseen – koska ihminenhän on sama ihminen töissä ja kotona. Kaikki haluavat tulla kuulluiksi niin perheessään kuin työyhteisössäänkin. On olemassa toimivia ja myös vähän heikommin toimivia työyhteisöitä sekä perheitä. Yhteistä toimivissa perheissä ja työyhteisöissä on, että ihmiset kuuntelevat ja tulevat kuulluiksi.
 

Kokeile 30 sekunnin sääntöä

 
Kuunteleminen on taiteenlaji, jota kannattaa harjoitella ja johon kannattaa satsata. Toni Dunderfelt ehdottaa kokeilemaan 30 sekunnin sääntöä.
 
”Jos kohtaan ihmisen, jota en ymmärrä tai joka ärsyttää, niin kannattaa antaa hänen puhua 30 sekuntia, ennen kuin ajattelee itse mitään. Esimerkiksi töissä voi kuunnella toista lämpimästi ja kiinnostuneesti läsnä olevana tuon 30 sekunnin ajan, ja vasta sitten voi tehdä arvioin, onko hänen puheessaan järkeä vai ei”, Dunderfelt neuvoo.
 
”5–10 sekunnissa voi tulla mieleen, että tuo on tyhmä, mutta kun hän puhuu lisää, hänestä voi saada paremman käsityksen. Me olemme kaikki fiksuja ja viisaita, mutta se ei välttämättä käy ilmi ensimmäisen 30 sekunnin aikana.”
 
Myös itseään kohtaan voi osoittaa samaa armollisuutta kuin työkavereita kohtaan: jos on ahdistunut siitä, että on liikaa töitä, niin Dunderfelt kehottaa odottamaan 30 sekuntia, ennen kuin tekee yhtään mitään.”Se vaatii aika paljon, jos on todella kiireessä. Mutta tavoitteena on mahdollisuus keskittyä olennaiseen.”
 
Maailma on täynnä ongelmia – mutta se ei haittaa, koska niistä voi selvitä. ”Vanhemmat sanovat lapsilleen, että mietitäänpä hetki. Se tarkoittaa, että ratkaisu löytyy, kunhan meidän fiksuuteemme, viisautemme ja luovuutemme pääsevät esiin”, Dunderfelt vakuuttaa.
 
Mutta miten Dunderfelt kehottaa suhtautumaan ihmiseen, joka vielä 30 sekunnin päästäkin vaikuttaa pöljältä?
 
”Vaikeita tyyppejä on olemassa. Kaikkia ihmisiä tai kaikkia ihmisen piirteitä ei tarvitse hyväksyä, mutta jotain rakentavaa voi löytää aina, kunhan suhtautuu rakentavasti. Voi ajatella, että hän oli rasittava, mutta hänen jutuissaan oli totuuden siemen.”

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin