Siirry suoraan sisältöön

Haluan olla luottamusmies tai luottamusvaltuutettu – miten se onnistuu?

Luottamusmies tai luottamusvaltuutettu on tärkeä osa parempaa työyhteisöä ja työntekijän tuki ja apu silloin, kun sitä tarvitaan.

Hymyilevä nainen.
Olipa sitten kyse arkisesta tai vähän isommasta työsuhdeasiasta tai ongelmasta, luottamusmiehen puoleen voi jokainen liiton jäsen kääntyä. Luottamusmiehet ja luottamusvaltuutetut työskentelevät aidosti paremman työyhteisön puolesta. Parhaimmillaan he ovat koko työyhteisön luottotyyppejä, joilla synkkaa hyvin työntekijöiden ja työnantajan kanssa.
 

Miten minusta voi tulla luottamusmies tai -valtuutettu?

 
Jos työpaikalla ei ennestään ole luottamusmiestä tai -valtuutettua, saat Ertosta apua ensimmäiseen valintaan. Jo yksikin innostunut työntekijä voi järjestää valintatilaisuuden.
 
Mikäli luottamusmies tai -valtuutettu on jo olemassa, hän luotsaa eteenpäin myös seuraavan henkilöstön edustajan valinnan. Pääsääntöisesti kausi kestää kaksi vuotta, jonka jälkeen luottamusmiehen valinta tehdään uudestaan.   
 
Luottamusmiehet ja luottamusvaltuutetut ovat henkilöstön edustajia eli Hedejä, jotka työntekijät valitsevat keskuudestaan.

Lue miten luottamushenkilöksi pääsee › 
 

Miten valinta tapahtuu?

 
Ensimmäiseksi kutsutaan työntekijät koolle tai lähetetään heille viesti ja kerrotaan, että työpaikalle etsitään luottamusmiestä tai -valtuutettua. Tämän jälkeen on mahdollista asettua ehdolle sovitun aikarajan puitteissa. Mikäli ehdokkaita on enemmän kuin yksi, järjestetään vaalit, joissa työntekijät valitsevat luottamusmiehen tai -valtuutetun ehdokkaista. Luottamusmiesvaaleissa voivat äänestää vain Erton jäsenet, jos kyse on työpaikasta, jossa sovelletaan yksin Erton neuvottelemaa tessiä. Myös luottamusmieheksi valitun on kuuluttava Ertoon. Ertolaisen luottamusmiehen valintaan riittää, että äänestämässä on kaksi Erton jäsentä. Jos ehdokkaita on vain yksi, vaaleja ei tarvitse järjestää. 
 
 

Millainen on hyvä luottamusmies?

 
Työehtosopimuksessa määritellään muutamia asioita, jotka luottamusmiehen tulee täyttää. Luottamusmiehen on esimerkiksi tunnettava yrityksen työolot ja hänen on oltava työsuhteessa yritykseen, jonka henkilöstöä hän edustaa.  Epävirallisia, mutta tarpeellisia ominaisuuksia luottamusmiehelle ovat muun muassa yhteistyökyky ja hyvät sosiaaliset taidot.
 
Esimerkiksi työoikeuden tuntemusta ei sen sijaan vaadita, sillä Erto kouluttaa luottamusmiehet ja -valtuutetut tehtäväänsä ja on muutoinkin luottamusmiehen ja -valtuutetun tukena koko hänen kautensa ajan.
 

Mitä eroa on luottamusmiehellä ja luottamusvaltuutetulla?

 
Luottamusmies valitaan sellaisiin yrityksiin, joissa noudatetaan työehtosopimusta. Luottamusvaltuutettu puolestaan valitaan sellaiselle työpaikalle, jossa työnantaja ei noudata mitään työehtosopimusta. Käytännössä luottamusmiehen ja luottamusvaltuutetun tehtävät, koulutus ja esimerkiksi irtisanomissuoja ovat hyvin samanlaiset.
 
 

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin