Jatkuva stressi, epävarmuus tulevasta ja oman työn hallinta. Nämä asiat toistuvat, kun puhutaan työhyvinvoinnin haasteista. Ja ne koskettavat sekä freelancereita että vakituisissa työsuhteissa työskenteleviä, hieman eri tavalla.
"Freelancerina stressaavinta on jatkuva töiden haku. Joka päivä pitää onnistua 100-prosenttisesti ja mielellään vähän yli. Asiakkaat eivät pyydä uusiksi, jos lopputulos ei ole täydellinen", sanoo itsenäisenä graafisena suunnittelijana työskentelevä Pirta Mikkola.
Jatkuva muutoksessa eläminen on myös osa työsuhteessa työskentelevän arkea, sanoo käyttöliittymäsuunnittelijana Ideanilla työskentelevä Pekka Puhakka.
"Juuri kun on saanut yhden kokonaisuuden valmiiksi, pitää alkaa jo hanskata seuraavaa. Välillä sitä miettii, mistä löytää kapasiteettia aloittaa jälleen nollasta. Kyky elää muutoksessa ja sopeutua ovat tässä työssä tärkeitä."
Asenne ja ammattitaito ratkaisevat
Sekä Mikkola että Puhakka voivat omassa työssään hyvin eivätkä ole kokeneet stressiä ongelmaksi – ainakaan vähään aikaan.
Puhakka on työskennellyt designin lisäksi myös mainonnan puolella. Siellä kiirettä ja paineentunnetta oli enemmän. Päivittäinen työ oli jatkuvaa ideoiden pitchausta ja myymistä. Se piti stressitasot korkealla. "Mainonnan maailmassa vallitsee villi länsi. Voittaja on se, joka keksii huomiota herättävimmän idean. Käyttöliittymäsuunnittelussa työ lähtee käyttäjien palvelemisesta ja olemassaolevista konventioista. Jokainen projekti ei ole samalla tavalla uniikki."
Jo kymmenen vuotta freelancerina työskennellyt Pirta Mikkola taas kokee, että pitkästä kokemuksesta on ollut hänelle apua. "Olen tehnyt monenlaista. Osaan ottaa briiffistä nopeasti kopin ja ymmärrän, mitä pitää tehdä".
Myös epävarmuutta on ehtinyt oppia sietämään. Mikkola jäi freelanceriksi 20 vakityövuoden jälkeen ja sai neuvoja pitkään yrittäjänä olleelta mieheltään. "Silloin kun hommia on vähemmän, on tärkeää levätä eikä stressata siitä, milloin niitä töitä taas tulee."
Mikkola sanoo avuikseen myös tunnollisuuden sekä ulospäin suuntautuneen luonteensa. "Yrittäjälle on tärkeää luoda verkostoja ja antaa positiivinen mielikuva itsestään ensi tapaamisella. Nautin olla tekemisissä ihmisten kanssa ja olen monessa mukana, töitä on tullut jopa harrastusten kautta."
Hyvinvointi on muutakin kuin ryyppyjuhlia
Pekka Puhakan mukaan parasta vakityössä on varmuus: joka päivä tietää suurinpiirtein, mihin menee ja mitä tekee. Nykyisessä työssä viihtymistä lisää myös hyvä henki.
"Meillä kiinnitetään hyvinvointiin paljon huomiota. Hyvinvointi on yhteishenkeä ja työntekijöistä huolta pitämistä, ei pelkkiä puolivuosittaisia ryyppyjuhlia."
Idean on viime vuosina kasvattanut liiketoimintaansa yrityskauppojen myötä ja avannut uusia konttoreita, mutta "pienen yrityksen klangi" on säilynyt.
"Oman työporukan kesken uskaltaa näyttää vahvojen hetkiensä lisäksi myös heikot hetket. Kollegoiden kesken ei ole kilpailutilannetta, vaan he auttavat sinua pääsemään eteenpäin ongelmakohdissa. Käyttöliittymäpuolella en ole kohdannut samanlaista suunnittelijaegojen rypästä kuin mainosalalla."
"Terve sielu terveessä ruumiissa"
Entä oman työn hallinta? Miten Puhakka ja Mikkola selviytyvät vaativista tietomassoista ja tietotyön arkisista haasteista?
"Päivänsä pystyy järjestelemään helpommin, kun laatii to do -listan", sanoo Puhakka.
Silti Puhakka pitää stressiä normaalina osana työtä, aina välillä tulee piikkejä. Silloin syke heittelee ja nukkuminen on vaikeaa. "Kun työaika loppuu, vaihdan vapaalle. Yritän iltaisin rajoittaa ruutuaikaa ja käytän ajan mieluummin lapsenhoitoon. Kun keskittyy elämän perusasioihin, saa stressaavia asioita siirrettyä pois aivoista."
Mikkolan elämässä työ ja vapaa-aika risteilevät pitkin päivää. Graafikon työhuone sijaitsee kotona, koska hän haluaa reagoida asiakkaiden tarpeisiin mahdollisimman nopeasti.
"Monesti olen jättänyt lenkin väliin, jos asiakkaalta on tullut toimeksianto. En ole koskaan kokenut sitä ongelmana. Rakastan tätä työtä ja minusta on hauska tarttua uuteen hommaan. Tiedän, että voin mennä lenkille seuraavana päivänä."
Fyysisestä kunnosta huolehtiminen onkin Mikkolan tärkeimpiä työkaluja hyvinvoinnin varmistamiseen. Koripalloilijana hän tietää, miten fyysinen kunto vaikuttaa jaksamiseen. Nykyäänkin työviikkoihin kuuluu koripallotreenit, pilates, uinti ja jumppa. "Kun keho voi hyvin, pystyy paremmin sietämään painetta."