Työelämässä voi tulla eteen tilanteita, joissa erimielisyydet työnantajan kanssa eivät ratkea keskustelemalla tai paikallisella sopimisella. Tällöin Erton jäsen voi olla yhteydessä Erton työsuhdeneuvontaan ja pyytää neuvoja tilanteeseen.
Jos asia ei ratkea työsuhdeneuvonnan neuvoilla, voi Erton juristi ottaa asian tarkempaan selvittelyyn. Jos selvittely johtaa siihen, että jäsen haluaa selvittää erimielisyyttä työnantajan kanssa, niin voimme olla yhteydessä työnantajaan ja pyrkiä sovittelemaan asiaa.
Usein tämä vaihe johtaa sovintoon: työntekijä saa esimerkiksi palkkasaatavansa, ongelma ratkaistaan tai irtisanomisriidoissa sovitaan korvauksista. Tämä on toivottavin ratkaisu, sillä se säästää molemmilta osapuolilta aikaa, vaivaa ja rahaa.
Jos sovintoa ei synny, juristi antaa omat näkemyksensä siitä, millaiset edellytykset asian edistämisellä oikeudessa olisi. Jäsen voi halutessaan harkita oikeusprosessiin lähtemistä. Tässä vaiheessa on tärkeää miettiä omia voimavaroja, sillä oikeudenkäynti voi olla raskas ja pitkäkestoinen, pahimmillaan vuosia vievä prosessi.
Jos jäsen haluaa saada arvion oikeudenkäyntiturvan myöntämisestä, ensin liiton juristit ja sen jälkeen Erton hallitus arvioivat asian juridiset perusteet ja menestymismahdollisuudet. Päätöksen oikeudenkäyntiturvan myöntämisestä tekee Erton hallitus. Oikeudenkäyntiturva edellyttää myös vähintään 3 kuukauden jäsenyyttä ja maksettuja jäsenmaksuja ennen riidan perusteen syntymistä.
Miksi Erton oikeudenkäyntiturva on merkittävä etu?
Kun oikeudenkäyntiturva myönnetään, Erton Täysturva-jäsen voi luottaa siihen, ettei omia kuluja synny. Ei omavastuuta, ei kulukattoa – liitto hoitaa kaikki oikeusprosessin kustannukset, jopa silloin, jos juttu hävittäisiin. Tämä on valtava etu, sillä oikeusprosessit voivat olla kalliita: jo käräjäoikeuskäsittely asianajajineen voi maksaa useita kymmeniä tuhansia. Riidan laajuus ja mahdolliset valitukset hovioikeuteen tai korkeimpaan oikeuteen kasvattavat kustannuksia entisestään.
Erton Starttiturva-jäsenilläkin oikeudenkäyntiturva kattaa kulut 20 000 euroon saakka. Starttiturva-jäsenellä ei ole myöskään omavastuuta.
Erton oikeudenkäyntiturva on todella laaja verrattuna muiden liittojen oikeusturvavakuutuksiin, joihin voi usein sisältyä omavastuita ja matalia kulukattoja. Muissa liitoissa työntekijä voi joutua tyypillisesti maksamaan 15 prosenttia omavastuuna syntyneistä kuluista.
Tämä tarkoittaa esimerkiksi 40 000 euron riita-asiassa 6000 euron omavastuuta, joka on maksettava, vaikka voittaisi jutun.
Maksettavaa voi tulla useita tuhansia tai kymmeniä tuhansia euroja lisää, jos kulukatto on matala. Vaikka oikeusturvavakuutuksen ehtojen mukaan häviäjän kulut tyypillisesti korvataan, niin kulukatto ei välttämättä riitä vastapuolen kulujen kattamiseen, jolloin ne pitää maksaa omasta kukkarosta.
Kuulun pelkästään työttömyyskassaan, mitä suojaa siitä on?
Jos kuulut työttömyyskassaan, on hyvä muistaa, että kassa suojaa työttömyystilanteessa, muttei silloin, kun työelämässä tulee haasteita vastaan. Työttömyyskassan jäsenyys ei tuo neuvotteluapua erimielisyystilanteisiin tai oikeusturvaa. Työttömyyskassa ei myöskään neuvottele työehtosopimuksia, jotka tuovat oikeuden muun muassa yleiskorotuksiin, lomarahoihin, lisiin, pidempiin sairausajan palkkoihin tai tilapäiseen palkalliseen hoitovapaaseen.
Tyypillisesti lähes kaikki työttömyyskassat Suomessa tarjoavat vain turvan työttömyystilanteessa. Joissakin tilanteissa yksittäisellä kassalla on käytäntö, jossa voi ostaa erikseen jäsenyyden yhdistykseen. Tällaisen yhdistyksen jäsenyyden osana voi olla vain suppea oikeusturva, eikä kyse ole ammattiliiton yhdistyksestä. Oikeusturvavahingon korvauksen enimmäismäärä saattaa olla maksimissaan vain 10 000 euroa ja omavastuu 15 %. Tämä määrä ei yleensä riitä kovinkaan pitkälle. Kannattaa aina katsoa tarkkaan mitä palvelu käytännössä pitää sisällään.
Voimme todeta, että Erton oikeusturva on todennäköisesti Suomen paras ja kattavin. Ertossa ei ole omavastuuta eikä korvauskattoa. Meillä asiaasi hoitaa työoikeuteen erikoistuneet asiantuntijat.
Entä jos ei kuulu ammattiliittoon eikä ole mitään oikeusturvavakuutusta?
Yksityiset asianajajat saattavat vaatia ennakkomaksuja, jolloin palkkioihin täytyy varautua jo prosessin alussa. Jos oikeusturvavakuutusta ei ole, työntekijä vastaa itse kaikista kuluista, jos häviää oikeudessa, mutta joissakin tilanteissa tuomioistuin voi kohtuullistaa kuluja.
On myös hyvä muistaa, että kotivakuutuksen oikeusturva ei yleensä kata työoikeudellisia riita-asioita. Julkista oikeusapua on saatavilla vain niille, joilla on pienet tulot. Kyse on joko maksuttomasta tai osittain maksullisesta oikeusavusta. Puolison tulot vaikuttavat oikeusavun myöntämisen edellytyksiin.
Erton oikeusturva on siis arvokas etu, joka säästää taloudellisilta riskeiltä ja antaa selkänojaa silloin, kun tilanne vaatii oikeustoimia. Erton oikeudenkäyntiturvaetu mahdollistaa sen, että oikeuden saaminen ei jää varallisuudesta kiinni.