Hiljattain Erton jäsen otti yhteyttä liittomme juristiin palkkasaatava-asian vuoksi. Jäsenemme oli ollut työsuhteessa puolitoista vuotta. Jo heti työsuhteen alkamisen jälkeen työntekijä oli kertonut kokemuslisään oikeuttavista vuosistaan työnantajalleen. He kävivät keskustelua aiheesta pitkään, eikä työnantaja sen jälkeen ottanut kantaa asiaan vuoteen.
Työnantajan edustaja oli lopulta todennut sähköpostissaan, että jäsen todella on oikeutettu kokemuslisään. Hän mainitsi viestissään myös takautuvasti maksettavan lisäsumman. Työnantaja ei kuitenkaan suostunut missään vaiheessa maksamaan takautuvaa maksua eikä korjaamaan palkkaa oikealle tasolle.
”Jäsen oli toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa, jossa noudatettiin Avaintyönantajat Avainta ry:n työehtosopimusta. Tämän työehtosopimuksen mukaan kokemusvuosilisiä maksetaan viiden ja kymmenen kokemuslisään oikeuttavan palvelusvuoden jälkeen”, juristi Heli Luukkonen kertoo.
Kumpikin kokemuslisistä on viisi prosenttia peruspalkasta. Työehtosopimuksessa on myös pykälä, jonka mukaan takautuva kokemuslisä pitää maksaa työsuhteen alusta lähtien.
”Tässä tapauksessa kyseessä oli selvä TES-säännöksen rikkomus. Rike oli vieläpä tehty useamman kerran, sillä työnantaja lupasi maksaa, muttei sitten tehnytkään niin”, Luukkonen toteaa.
Luukkonen kertoo lähettäneensä työnantajalle vaadekirjelmän, jossa pyysi asian hoitamista ja kertoi, että asia viedään tarvittaessa eteenpäin. ”Silloin sain pikaisesti vastauksen, että asia hoidetaan seuraavaan tiliin ja näin todella tapahtui.”
”Jäsen lähetti meille jälkikäteen paljon kiitoksia asian hoidosta. Jäsenen mukaan hänen työpaikallaan on edelleen työntekijöitä, joille ei ole vieläkään maksettu lisistä takautuvaa maksua tai korjattu palkkaa. Jäsenemme oli siis paremmassa asemassa liittoon kuulumattomiin työntekijöihin verrattuna, sillä hän pääsi hyödyntämään juristin apua asiassa”, Luukkonen sanoo.