Siirry suoraan sisältöön

Erto selvitellyt jälleen Stean avustusten ehtoja

Erto on viime vuodesta alkaen selvitellyt Stean rahoitukseen liittyviä ongelmia hyvässä yhteistyössä työnantajaliitto Hali ry:n kanssa. Lue tärkeimmät linjaukset.

Naisen käsi ja rannekello

Joissain yhteyksissä on ymmärretty, että Stea kieltäisi kaikki työehtosopimusta paremmat työsuhteen ehdot. On selvää, että Stea ei kiellä työehtosopimusta parempia työsuhteen ehtoja. Mihinkään yleisiin työehtojen heikennystalkoisiin ei Stean rahoitusehtojen takia ole tarpeen ryhtyä.   

Erton puheenjohtaja ja Hali ry:n edustaja ovat käyneet jo viime vuonna Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Steassa keskustelemassa valvonnan periaatteista ja tukiehtojen tulkinnoista. Kirjoitimme jo tuolloin artikkelin aiheesta.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (Stea) on sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva valtionapuviranomainen, joka vastaa mm. sosiaali- ja terveysalan järjestöille myönnettävien avustusten käytön valvonnasta.    

Stea-rahoitus on monelle sosiaalialan järjestölle ainoa rahoitusmuoto, ja sen takia sen ehdot ja niiden ennustettavuus ovat tärkeitä.  

Seuraavassa käymme läpi muutamia järjestöissä vastaan tulleita ongelmia ja Stean linjauksia. On hyvä huomata, että Erto ei voi linjata asioita Stean puolesta eikä Stea ole sidottu Erton tulkintoihin.  

Esittelemme ohessa Erton käsityksiä ja tulkintoja Stean linjauksista, mutta Stea viime kädessä tulkitsee ehtojansa haluamallaan tavalla.  

Työehtojen on oltava kilpailukykyiset 

Järjestöt eivät saa pidettyä ja palkattua osaavaa henkilökuntaa ilman kilpailukykyisiä työehtoja. Osaajista on pulaa ja on selvää, että myös Stea hyväksyy työehtosopimusta paremmat työsuhteen ehdot niin kauan kuin ne eivät ole kohtuuttomia. Kohtuuttomiin työehtoihin emme ole koskaan järjestöissä törmänneet. 

Kohtuuton työsuhteen ehto ei ole esim. tessin minimin ylittävä palkka, lounasseteli, liikunta- tai kulttuuriraha taikka työajalla pidettävä koko toimiston yhteinen ohjattu virkistyspäivä tai jumppatuokio. Edellämainitut edut Stea siis käsityksemme mukaan hyväksyy.   

Stean tukiehtoihin on kuitenkin yksiselitteisesti kirjoitettu, että Stea-tuella rahoitetulla työajalla ei saa olla oikeutta ”omatoimiseen harrastamiseen”. Stean nykyiset ehdot eivät siis hyväksy sitä, että 100 % Stean tuella toteutettavassa hankkeessa on seuraava etu: "Työntekijä saa käyttää viikoittain tunnin työajastaan omaehtoiseen harrastamiseen/liikuntaan."   

Omaehtoinen harrastaminen tai liikunta tarkoittaa sitä, että työntekijä saa valitsemanaan hetkenä mennä työajalla kävelylle, kuntosalille, juoksulenkille, teatteriin, nukkumaan tai muuta sellaista. Koska kyse on puhtaasti työntekijän vapaasta valinnasta, ei Stean ehdot tätä hyväksy. Jos tällainen etu on avustuskeskuksen rahoittamalla työajalla, saattaa se periä tähän työaikaan liittyvät tuet takaisin.  

Käytännössä ongelman voi hoitaa esim. sopimalla paikallisesti, että 100 % Stean tuella toteutettavassa hankkeessa olevalla ei ole hankkeen ajalta oikeutta omaehtoiseen harrastamiseen tai liikuntaan ja tämä korvataan hankkeen ajalta erillisellä euromääräisellä korvauksella järjestön omalla rahoituksella (ei siis Stean rahoituksella). 

Stean tukiehtojen kirjaus kieltää hivenen epäselvällä kirjauksella käyttämästä avustusta mm. seuraaviin: 

  • maksetut palkat ilman työntekovelvoitetta, kuten palkintona tai lahjana annetut ylimääräiset vapaapäivät, irtisanomiskorvaukset tai omaehtoinen harrastaminen työajalla. Tämä on suora lainaus Stean tukiehdoista. 

Olennaista kirjauksessa on tavoite estää palkan maksaminen ilman työntekovelvoitetta, jos sille ei ole jotain hyväksyttävää perustetta. Palkallisia vapaapäiviä ei saisi antaa ”palkintona tai lahjana”. Jos syy on jokin muu, voi palkallinen vapaa olla Stean mielestä hyväksyttävä. Kirjaus ei myöskään, kuten edellä todettiin, kiellä vaikkapa järjestön koko henkilökunnan yhteistä työhyvinvointipäivää- tai tuntia. Syynä hyväksymiseen on se, että kyse ei ole ”omaehtoisesta” harrastamisesta.  

Edellä mainittu kirjaus asettaa kyseenalaiseksi esimerkiksi koko henkilökunnalle ennen joulua annettavan niin sanotun ostosvapaan. Edellä mainittu vapaa saattaa olla Stean ehtojen kannalta ongelma ainakin, jos siitä ei ole sovittu kirjallisessa paikallisessa sopimuksessa eikä se perustu johonkin erityiseen perusteeseen, kuten kilpailukykyisten työehtojen kokonaisuuden varmistamiseen ja sitä kautta osaavan henkilökunnan saamiseen.

Olennaista on havaita tässä Stean ehtokirjauksessa, että se kieltää ”lahjana tai palkintona annetut ylimääräiset vapaapäivät”. Jos vapaapäivälle on siis jokin peruste, kuten osaavasta henkilökunnasta kilpaileminen tai jokin järjestön toiminnan erityispiirre, tulisi Stean Erton mielestä järjestely hyväksyä.  

Ruokailu työajalla ja Stean tuki 

Osassa järjestöjen töistä, kuten leirikeskuksissa, ruokailu on usein työsuoritusta ja ruokailu on tämän takia jo lain perusteella työaikaa. Muissa töissä tilanne ei ole yhtä selkeä. Jos järjestössä on oikeus ruokailla työajalla eikä siitä ole tallella paikallista kirjallista sopimusta tai muuta dokumenttia, olisi hyvä esimerkiksi tehdä asiasta paikallinen kirjallinen sopimus tai kirjata järjestön hallituksen pöytäkirjaan oikeus ruokailla työajalla. Ainakaan jos asiasta löytyy selkeä asiakirja tai muu dokumentaatio, ei työaikaan kuuluvan ruokatauon pitäisi olla Stealle ongelma. Suosittelemme olemaan matalalla kynnyksellä ja avoimesti yhteydessä Steaan. 

Korkeampi matka-ajan korvaus

Jos järjestössä on sovittu työehtosopimuksessa mainittua korkeammasta, esimerkiksi 100 %:n matka-ajan korvauksesta paikallisella sopimuksella tai työsopimuksella, ei tällainen työsuhteen ehto saisi olla ongelma Stealle. Suosittelemme kirjaamaan paikalliseen sopimukseen sovitun ehdon perusteen/syyn. Tällainen peruste voi olla jokin järjestön hankkeisiin tai palvelutoimintaan liittyvä syy tai esimerkiksi tarve tarjota kilpailukykyiset työehdot ja sitä kautta osaavan henkilökunnan saatavuuden turvaaminen.  

Kesätyöaika

Jos järjestössä on sovittu kilpailukykyisten työehtojen varmistamiseksi ja/tai järjestötyön erityispiirteiden huomioimiseksi työehtosopimusta lyhyemmästä kesätyöajasta paikallisella sopimuksella tai työsopimuksella, ei Stean tulisi tähän Erton mielestä puuttua.

Työsuhteen ehtojen muuttaminen 

Työnantajalla ei ole lähtökohtaisesti yksipuolista oikeutta muuttaa työsuhteen ehtoja. Työnantaja ei siis voi vain ilmoittaa, että jokin sovittu tai vakiintunut työsuhteen ehto (esim. liikuntaetu, oikeus ruokailla työajalla tms.) lakkaa.  

Miten toimia, jos työsuhteen ehtoja aiotaan muuttaa?

Kun olet jäsenemme ja järjestössäsi harkitaan mistä tahansa syystä työehtojen muuttamista, on paikallisena tukena ertolainen luottamusmies. Luottamusmies saa kaikkien jäsenten tavoin neuvontaa ja tukea Erton juristeilta.   

Jos työnantajasi ehdottaa työsuhteen ehtojen muuttamista tai paikallisen sopimuksen muuttamista Stean avustuksia koskeviin ehtoihin vedoten, kannattaa ensin varmistua siitä, että työnantajalla on oikea tieto Stean linjauksista. Huhupuheisiin ei kannata luottaa. Pyydä siten ensin työnantajalta kirjallinen Stealta saatu vahvistus siitä, että Stea ei hyväksy kyseistä ehtoa ja vaatii sitä muutettavan.  

Jos järjestössä esitetään työehtojen muutoksia Stean linjausten takia, pyydä järjestösi luottamusmiestä/henkilöstön edustajaa olemaan yhteydessä Erton puheenjohtajaan Juri Aaltoseen: juri.aaltonen@erto.fi

Erto käy dialogia Stean avustusehdoista sekä työnantajia edustavan Halin että Stean edustajien kanssa. Tavoitteemme on selkeyttää tilannetta ja saada Stea ymmärtämään, että se ei ole työmarkkinaosapuoli eikä sen tehtäviin siten kuulu työehtoihin puuttuminen. Työehdoista sopiminen on työmarkkinaosapuolten tehtävä, ei valtion virkamiesten. Stean tulisi keskittyä arvioimaan hankkeiden saavutuksia ja tuloksia eikä sotkea työehtoasioita.  

Erto on sosiaalialan järjestöjen ainoana työehdoista sopivana ammattiliittona sitoutunut toimimaan tavoilla, jotka tukevat ja auttavat sosiaalialan järjestöjä niiden erittäin merkittävässä tehtävässä tuottaa vaikuttavia ja äärimmäisen tärkeitä palveluja laajasti eri puolilla Suomea. Alueellisesti ja muutoinkin kattavia ja riittäviä palveluja ei pystytä tuottamaan ilman sosiaalialan järjestöjä. Tämänkin takia Erto toimii aktiivisesti alan toimintaedellytysten turvaamiseksi ja parantamiseksi.    

"Luotan siihen, että kaikki Stean rahoituksen mahdolliset haasteet saadaan ratkaistua avoimuudella ja yhteistyöllä reilusti ja fiksusti myös järjestöammattilaisten kannalta. Mihinkään työehtojen heikennystalkoisiin ei Stean takia ole tarpeen ryhtyä", summaa Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen.

Talvisin terveisin,

Juri Aaltonen, puheenjohtaja 
Saara Arola, edunvalvontajohtaja 
Niina Dromberg, juristi ja sosiaalialan järjestöjen tes-neuvottelija 

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin