Milloin eläkkeelle?
Ensimmäinen tehtävä on päättää, milloin haluaa jäädä eläkkeelle. Tähän päätökseen vaikuttaa niin taloudellinen toimeentulo kuin muut itselle tärkeät asiat. Jos jää eläkkeelle aikaisimpana mahdollisena hetkenä, on tultava toimeen pienemmällä eläkkeellä. Täyttä eläkettä saa, kun työskentelee tavoite-eläkeikään asti. Tämänkin jälkeen voi työskennellä ja taloudellisesti se myös kannattaa, sillä mitä pidempään tienaa, sitä suuremmaksi eläke muodostuu.
Tee näin: Tarkista eläkeikäsi työeläke.fi-sivuston laskurilla. Sivustolta löytyy monipuolisesti tietoa eläkkeisiin ja eläkkeelle jäämiseen liittyen. Voit myös ottaa yhteyttä omaan työeläkeyhtiöösi ja keskustella erilaisista eläkkeelle jäämisen vaihtoehdoista.
Raha-asiat haltuun
Eläkkeen määrä voi yllättää. Useimmille yllätys ei ole positiivinen: Suomalaiset saavat keskimäärin 1650 euroa eläkettä kuukaudessa. Tästä summasta vähennetään vielä verot.
Onkin tärkeä selvittää myös velat ja velanmaksukyky eläkeaikana. Entä tuovatko säästöt helpotusta taloudenpitoon? Tai voiko jotain realisoida, muuttaa esimerkiksi edullisempaan asuntoon? Viimeistään nyt kannattaa aloittaa säästäminen.
Tee näin: Käy tulot ja menot huolella läpi ja pidä vaikka päiväkirjaa rahankäytöstäsi. Löytyykö menoista karsittavaa tai omaisuudesta realisoitavaa? Ota yhteyttä pankkiin ja selvitä, löytyykö mahdollisten velkojen maksuun tarvittaessa joustoa.
Asuminen kuntoon
Raaka totuus on, että iän karttuessa jalka ei enää nouse samalla tavalla kuin aiemmin. Vaikka omalla pihalla puuhastelu olisi kuinka mukavaa, tulee aika, jolloin voimiansa käyttäisi mieluummin muuhun kuin talon pihan ylläpitoon. Asumistaan kannattaakin miettiä hyvissä ajoin, silloin kun itse vielä kykenee tekemään päätöksiä asumisestaan.
Tee näin: Pohdi asumistasi kokonaisuutena. Oletko tyytyväinen kotisi sijaintiin ja pääseekö sieltä palvelujen pariin helposti? Onko kotisi esteetön tai saako siitä sellaisen? Riittäisivätkö vähemmät neliöt, jotta asuminen olisi edullisempaa?
Jatkaisiko työntekoa?
Työnteko eläkeiässä on usein rennompaa kuin työiässä: Hanskat voi laittaa tiskiin milloin haluaa. Eläkkeellä voi tehdä töitä ja saada samanaikaisesti palkkaa eläkkeen päälle. Työnteko ei pienennä eläkettä, vaan parantaa myös tulevia eläkkeitä. Kannattaa pistää jo nyt mieleen, että eläkettä ja palkkaa varten tarvitaan omat verokortit, sillä niitä verotetaan eri tavalla.
Tee näin: Selvitä, voitko tehdä halutessasi töitä entiselle työnantajallesi tai ilmoittaudu reserviin oman alasi vuokratyöfirmaan. Töitä voi etsiä myös TE-toimiston kautta. Eläkkeellä voi ryhtyä myös yrittäjäksi. Kenties rakkaasta harrastuksesta tai intohimosta urkenee uusi ura eläkkeellä?
Nauti elämästä!
Eläkkeellä on elämän viimeinen mahdollisuus toteuttaa unelmia ja ylipäätään nauttia elämästä. Käytä aikasi viisaasti. On tärkeää, ettei jää pelkästään kotiin nököttämään. Aktiivinen arki ylläpitää henkistä vireyttä.
Eläkkeellelähtöjuhlissa luvataan puolin ja toisin pitää yhteyttä. Useimmiten lupaus on sanahelinää, kaikilla on omat menonsa. Hyvin työ- ja uraorientoituneelle tämä voi tulla yllätyksenä. Eläkkeelle jäävän onkin tärkeä pohtia sosiaalisia suhteitaan. Löytyykö kavereita ja ystäviä myös työelämän ulkopuolelta?
Tee näin: Tee summittainen viikko-, kuukausi- ja vuosisuunnitelma siitä, miten käytät aikaasi. Ei haittaa, vaikka et toteuttaisikaan koko suunnitelmaa, pääasia on jonkinlainen raami, johon turvautua tarvittaessa.
Jutun lähteenä Työeläke-sivusto, Taina Rajanen Takuusäätiöstä ja Soile Lindstedt Ertosta.